Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Νέα εύκολη τεχνική ανίχνευσης νοθείας από Έλληνες επιστήμονες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕλαιόλαδο: Νέα εύκολη τεχνική ανίχνευσης νοθείας από Έλληνες επιστήμονες
spot_img

Για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες δοκιμάζουν με επιτυχία, νέα πιο εύκολη τεχνική για τον εντοπισμό νοθείας στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο, που αναγνωρίζεται ως «υγρός χρυσός», διαθέτει πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ), βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με βάση τη διαδικασία παραγωγής, τα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε διαφορετικές ποιότητες, αντανακλώντας την τελική τους ποιότητα (π.χ. οξύτητα) και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

- Advertisement -

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) έχει ανώτερη ποιότητα (χρώμα, γεύση, άρωμα) σε σύγκριση με το παρθένο ελαιόλαδο (VOO), το λαμπαντέ, το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το ακατέργαστο πυρηνέλαιο, το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο και το πυρηνέλαιο. Η υψηλή αγοραία αξία του EVOO, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας και ζήτησης, το καθιστά ευάλωτο σε νοθείες, που συχνά περιλαμβάνουν πιο προσιτά βρώσιμα έλαια χαμηλότερης ποιότητας. Αυτές οι πρακτικές εγείρουν ζητήματα ηθικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και προβλημάτων υγείας, ωθώντας τους ρυθμιστικούς φορείς, τους οργανισμούς και τους επιστήμονες να αναζητήσουν και να αναπτύξουν πρακτικά κατάλληλα αντίμετρα.

Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου, όπως Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας, Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης και Φασματοσκοπία Υπέρυθρου Μετασχηματισμού Fourier, είναι συνήθως χρονοβόρες, απαιτούν εκτεταμένη προετοιμασία δειγμάτων, ενώ η χρήση οργανικών διαλυτών τα καθιστά μη φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, απαιτούν ακριβές πειραματικές συσκευές και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτοί οι περιορισμοί συχνά καθιστούν αυτές τις μεθόδους λιγότερο προσιτές για συνήθεις εφαρμογές. Αντίθετα, οι οπτικές φασματοσκοπικές τεχνικές είναι πιο πρακτικές και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την ανάλυση του ελαιολάδου.

Για πρώτη φορά Έλληνες ερευνητές από το Τμήμα Φυσικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και το
Ινστιτούτο Επιστημών Χημικών Μηχανικών από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), εφάρμοσαν τεχνικές φασματοσκοπίας απορρόφησης LIBS και UV-Vis-NIR και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους σχετικά με την ανίχνευση νοθείας ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύνολο δειγμάτων ελαιολάδου. Από πρακτική άποψη, τόσο η φασματοσκοπία απορρόφησης LIBS όσο και η φασματοσκοπία UV-Vis-NIR είναι σχετικά χαμηλού κόστους, απλή στη λειτουργία και εύκολη εφαρμογή, ενώ μπορούν επίσης να είναι φορητές. Είναι σημαντικό επίσης, ότι δεν απαιτούν προετοιμασία δείγματος.

Το LIBS, ειδικότερα, επειδή είναι πολύ ταχύτερο από τη φασματοσκοπία απορρόφησης UV-Vis-NIR, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας των δειγμάτων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν το LIBS πιο κατάλληλο για ανάλυση ρουτίνας και ποιοτικό έλεγχο τόσο σε διαδικτυακές όσο και σε επιτόπιες εφαρμογές.

Συνολικά, μελετήθηκαν 184 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων 40 EVOO και 144 δυαδικών μειγμάτων με πυρηνέλαιο, σογιέλαιο, καλαμπόκι και ηλιέλαιο, σε διάφορες συγκεντρώσεις (που κυμαίνονται από 10 έως 90% w / w.  Τα ληφθέντα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι άκρως ικανοποιητικά, με ακρίβειες πρόβλεψης να φτάνουν σε τιμές έως και 100%. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που λήφθηκαν με τη φασματοσκοπία απορρόφησης LIBS και UV-Vis-NIR ξεχωριστά, και το συγχωνευμένο σύνολο δεδομένων, τα αποτελέσματα σχετικά με τη διάκριση μεταξύ καθαρών και νοθευμένων EVOO βρέθηκαν να υπερβαίνουν το 99%. Όσον αφορά τον προσδιορισμό του τύπου της νοθείας, αμφότερες οι τεχνικές έφτασαν σε ακρίβεια έως και 100%.

  Τα παρόντα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις δυνατότητες και των δύο τεχνικών για αποτελεσματικά και ακριβή ζητήματα ελέγχου ταυτότητας ελαιολάδου, με την τεχνική LIBS να είναι πιο κατάλληλη καθώς μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Νάνου, Ελένη, Μάριος Μπεκογιάννη, Θεόδωρος Σταματούκος, και Στέλιος Κουρής. 2025. “Detection of Altteration of Extra Virgin Olive Oil via Laser-Induced Breakdown Spectroscopy and Ultraviolet-Visible-Near-Infrared Absorption Spectroscopy: A Comparative Study” Foods 14, αρ. 2: 321. https://doi.org/10.3390/foods14020321

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα