Για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες δοκιμάζουν με επιτυχία, νέα πιο εύκολη τεχνική για τον εντοπισμό νοθείας στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο, που αναγνωρίζεται ως «υγρός χρυσός», διαθέτει πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ), βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με βάση τη διαδικασία παραγωγής, τα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε διαφορετικές ποιότητες, αντανακλώντας την τελική τους ποιότητα (π.χ. οξύτητα) και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικά μανταρίνια “τίγκα” σε απαγορευμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Η Λετονία μας ξεμπρόστιασε στην Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μία έκπληξη από το ελαιόλαδο: Με ποια τρόφιμα πρέπει να συνδυάζεται για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαγιατεύει το εμφιαλωμένο νερό;
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) έχει ανώτερη ποιότητα (χρώμα, γεύση, άρωμα) σε σύγκριση με το παρθένο ελαιόλαδο (VOO), το λαμπαντέ, το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το ακατέργαστο πυρηνέλαιο, το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο και το πυρηνέλαιο. Η υψηλή αγοραία αξία του EVOO, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας και ζήτησης, το καθιστά ευάλωτο σε νοθείες, που συχνά περιλαμβάνουν πιο προσιτά βρώσιμα έλαια χαμηλότερης ποιότητας. Αυτές οι πρακτικές εγείρουν ζητήματα ηθικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και προβλημάτων υγείας, ωθώντας τους ρυθμιστικούς φορείς, τους οργανισμούς και τους επιστήμονες να αναζητήσουν και να αναπτύξουν πρακτικά κατάλληλα αντίμετρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Μέγα σκάνδαλο Nestlé με τη συγκάλυψη της κυβέρνησης Μακρόν – Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όσοι παίρνουν ακόμη τα δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος – Νέα ενημέρωση των Αρχών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα
Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου, όπως Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας, Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης και Φασματοσκοπία Υπέρυθρου Μετασχηματισμού Fourier, είναι συνήθως χρονοβόρες, απαιτούν εκτεταμένη προετοιμασία δειγμάτων, ενώ η χρήση οργανικών διαλυτών τα καθιστά μη φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, απαιτούν ακριβές πειραματικές συσκευές και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτοί οι περιορισμοί συχνά καθιστούν αυτές τις μεθόδους λιγότερο προσιτές για συνήθεις εφαρμογές. Αντίθετα, οι οπτικές φασματοσκοπικές τεχνικές είναι πιο πρακτικές και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την ανάλυση του ελαιολάδου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διάσημη βιοχάκερ: Αλλάξτε αυτά στο σπίτι για να μειώσετε τη βιολογική ηλικία κατά 10 χρόνια και να απομακρύνετε τον καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία νοροϊού από στρείδια – Διαταγή για κλείσιμο της περιοχής συγκομιδής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το ψωμί υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο;
Για πρώτη φορά Έλληνες ερευνητές από το Τμήμα Φυσικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και το
Ινστιτούτο Επιστημών Χημικών Μηχανικών από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), εφάρμοσαν τεχνικές φασματοσκοπίας απορρόφησης LIBS και UV-Vis-NIR και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους σχετικά με την ανίχνευση νοθείας ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας το ίδιο σύνολο δειγμάτων ελαιολάδου. Από πρακτική άποψη, τόσο η φασματοσκοπία απορρόφησης LIBS όσο και η φασματοσκοπία UV-Vis-NIR είναι σχετικά χαμηλού κόστους, απλή στη λειτουργία και εύκολη εφαρμογή, ενώ μπορούν επίσης να είναι φορητές. Είναι σημαντικό επίσης, ότι δεν απαιτούν προετοιμασία δείγματος.
Το LIBS, ειδικότερα, επειδή είναι πολύ ταχύτερο από τη φασματοσκοπία απορρόφησης UV-Vis-NIR, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας των δειγμάτων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν το LIBS πιο κατάλληλο για ανάλυση ρουτίνας και ποιοτικό έλεγχο τόσο σε διαδικτυακές όσο και σε επιτόπιες εφαρμογές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην κάνετε ΠΟΤΕ αυτό το λάθος με τα κατεψυγμένα λαχανικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι – Σοβαρός κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης στους πνεύμονες
Συνολικά, μελετήθηκαν 184 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων 40 EVOO και 144 δυαδικών μειγμάτων με πυρηνέλαιο, σογιέλαιο, καλαμπόκι και ηλιέλαιο, σε διάφορες συγκεντρώσεις (που κυμαίνονται από 10 έως 90% w / w. Τα ληφθέντα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι άκρως ικανοποιητικά, με ακρίβειες πρόβλεψης να φτάνουν σε τιμές έως και 100%. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που λήφθηκαν με τη φασματοσκοπία απορρόφησης LIBS και UV-Vis-NIR ξεχωριστά, και το συγχωνευμένο σύνολο δεδομένων, τα αποτελέσματα σχετικά με τη διάκριση μεταξύ καθαρών και νοθευμένων EVOO βρέθηκαν να υπερβαίνουν το 99%. Όσον αφορά τον προσδιορισμό του τύπου της νοθείας, αμφότερες οι τεχνικές έφτασαν σε ακρίβεια έως και 100%.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά και χοληστερόλη – Ανασκόπηση δεδομένων 48 ετών
Τα παρόντα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις δυνατότητες και των δύο τεχνικών για αποτελεσματικά και ακριβή ζητήματα ελέγχου ταυτότητας ελαιολάδου, με την τεχνική LIBS να είναι πιο κατάλληλη καθώς μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Νάνου, Ελένη, Μάριος Μπεκογιάννη, Θεόδωρος Σταματούκος, και Στέλιος Κουρής. 2025. “Detection of Altteration of Extra Virgin Olive Oil via Laser-Induced Breakdown Spectroscopy and Ultraviolet-Visible-Near-Infrared Absorption Spectroscopy: A Comparative Study” Foods 14, αρ. 2: 321. https://doi.org/10.3390/foods14020321