Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία μελιού και ελαιολάδου στην Ευρώπη – Η νέα έκθεση του ACN για το 2023

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΝοθεία μελιού και ελαιολάδου στην Ευρώπη - Η νέα έκθεση του ACN για το 2023
spot_img

Η νοθεία και η παραποίηση προϊόντος είχε τις περισσότερες ειδοποιήσεις στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) το 2023.

Ο αριθμός των κοινοποιήσεων που αφορούν υποψίες απάτης, ανήλθε συνολικά σε 758, παρουσιάζοντας αύξηση 26,3%, σε σύγκριση με το 2022 σύμφωνα με την έκθεση του δικτύου Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) της ΕΕ. Η έκθεση αναφέρει τις ειδοποιήσεις που απασχόλησαν περισσότερο τις χώρες της ΕΕ τη χρονιά που πέρασε σε θέματα ασφάλειας και απάτης τροφίμων, όπως ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία είχαν τις μεγαλύτερες προειδοποίησες για σοβαρό κίνδυνο, ότι τα πιο επικίνδυνα οικιακά σκεύη είναι τα κινέζικα και πως τα περισσότερα προϊόντα με σαλμονέλα είναι προέλευσης Πολωνίας.

Όσον αφορά στην απάτη, οι χώρες που κοινοποίησαν τις περισσότερες υποψίες απάτης ήταν το Βέλγιο (18,3%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (16,5%) και τη Γαλλία (10,7%). Η πρώτη κατηγορία απάτης που αναφέρθηκε ήταν η νοθεία και παραποίηση προϊόντος (40,4%), κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως μέλι, κρέας, πουλερικά και αλιευτικά προϊόντα. Η λανθασμένη περιγραφή/παραπλανητική επισήμανση/παραπλανητική εμπορική ονομασία (23,8%) ήταν η δεύτερη κατηγορία απάτης με τις περισσότερες κοινοποιήσεις. Η γκρίζα αγορά αντιπροσώπευε το 18,3% των κοινοποιήσεων που δημιουργήθηκαν το 2023. Αυτός ο τύπος απάτης σημαίνει «παραγωγή και διακίνηση μέσω μη εξουσιοδοτημένων καναλιών πώλησης (ζητήματα ιχνηλασιμότητας)». Αρκετά αιτήματα περιλάμβαναν την λαθρεμπόριο ζώντων ζώων ή φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τέλος, η λιγότερο κοινοποιηθείσα κατηγορία απάτης (7,8%), η παραχάραξη, που αφορούσαν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, τα τυριά φέτα ή χαλούμι και οι περισσότερες ειδοποιήσεις προήλθαν από Κύπρο και Ελλάδα.

Η πλειονότητα των προϊόντων που αναφέρθηκαν προέρχονταν από την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 71,1%, ενώ το 24% ήταν εισαγόμενα, από χώρες εκτός ΕΕ. Για ένα μικρό ποσοστό των κοινοποιήσεων (4,8%) η προέλευση δεν ήταν γνωστή ή ήταν ακόμη υπό έρευνα.

Όσον αφορά τα προϊόντα που προέρχονταν από χώρες της ΕΕ, το 8,2% αφορούσε τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τα περισσότερα επαναλαμβανόμενα ζητήματα για τα Ολλανδικά προϊόντα, ήταν η νοθεία των προϊόντων πουλερικών και η εσφαλμένη επισήμανση των προϊόντων κρέατος, ενώ για τα εμπορεύματα που προέρχονταν από τη Γαλλία πολλές κοινοποιήσεις αφορούσαν την παραποίηση εγγράφων για ζώντα ζώα. Όσον αφορά τις υποθέσεις που αφορούν προϊόντα προέλευσης εκτός ΕΕ, το 5,4% αφορούσε την Κίνα και το 3,4% προϊόντα τουρκικής προέλευσης, που αφορούσαν κυρίως υποψίες για νοθεία μελιού.

Η πιο κοινοποιημένη κατηγορία προϊόντων το 2023 ήταν το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (εκτός των πουλερικών), καλύπτοντας το 13,3% των συνολικών κοινοποιήσεων απάτης στα τρόφιμα. Τα συνήθη ζητήματα που αναφέρθηκαν ήταν η αντικατάσταση συστατικών ή ειδών και η παραπλανητική επισήμανση.

Παρόλο που η συντονισμένη δράση της ΕΕ για το μέλι έφτασε στην ολοκλήρωσή της το 2022, το μέλι και ο βασιλικός πολτός παρέμειναν στις τρεις πρώτες κοινοποιημένες κατηγορίες προϊόντων για απάτη.

Η κύρια πρακτική που κοινοποιήθηκε ήταν η νοθεία του μελιού με αραίωση με σιρόπια ζάχαρης. Παρατηρείται επίσης αύξηση των υποθέσεων σχετικά με τα λίπη και τα έλαια (8,7%) σε σύγκριση με το 2022. Η πλειονότητα αφορούσε την ποιότητα ή θέματα εσφαλμένης επισήμανσης, όπου ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας πωλούνταν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι υποψίες απάτης σχετικά με διαιτητικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα τρόφιμα (7,8%) συνέχισαν να αυξάνονται σε αριθμό. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αφορούσε την προσθήκη μη εγκεκριμένων ουσιών και μη εξουσιοδοτημένη χρήση ισχυρισμών υγείας.

Τα ψάρια και τα συναφή προϊόντα αντιπροσώπευαν το 6,9% του συνόλου των κοινοποιήσεων. Όπως και το 2022, η κύρια αναφερόμενη υποψία απάτη για τα προϊόντα αυτά ήταν η υποκατάσταση με είδη χαμηλότερης αξίας ή σε σχέση με μη δηλωμένη προσθήκη νερού. Ομοίως, οι πρακτικές αυτές αναφέρθηκαν και για το κρέας πουλερικών και τα προϊόντα κρέατος πουλερικών (5,8%).

Τέλος, τα αιτήματα που αφορούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήλθαν σε 5,5%. Περισσότερα από τα μισά κοινοποιήθηκαν από την Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με παραβιάσεις των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων(ΠΓΕ) και των εγγυημένων παραδοσιακών προϊόντων (ΕΠΙΠ) σε προϊόντα όπως η φέτα και το χαλούμι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο