Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ αντιμετωπίζει η παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία Alra που προμηθεύει μεγάλες και μικρές αλυσίδες σουπερμάρκετ με δημοφιλή προϊόντα όπως το βούτυρο Lurpac, αλλά και κρέμες όπως και γάλα και κατηγορείται για χρήση αμφιλεγόμενου πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων. Πρόκειται για το Bovaer που σύμφωνα με την Alra μπορεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής και υποστηρίζεται από τα σούπερ μάρκετ Morrisons, Aldi και Tesco. Το πρόσθετο λειτουργεί στοχεύοντας στο μεθάνιο που παράγεται κατά τη φυσική διαδικασία πέψης των αγελάδων.
- Δείτε επίσης: Τα θανατηφόρα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνους στο γαστρεντερικό σύστημα – Ευρήματα δύο μελετών
Η είδηση έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετές χιλιάδες χρήστες στο X να δεσμεύονται πως θα αποφύγουν τις μάρκες του γαλακτοκομικού γίγαντα και να αμφισβητούν την ασφάλεια του πρόσθετου και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία. Οι καταναλωτές ζητούν περισσότερη διαφάνεια για τι το περιέχει το Bovaer και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, άλλοι απείλησαν ότι δεν θα αγοράζουν πλέον προϊόντα της Alra και κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το πρόσθετο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών.
- Δείτε επίσης: Τα δύο μπαχαρικά που δεν λήγουν ποτέ
Η DSM η Ολλανδική εταιρεία πίσω από το πρόσθετο, έχει ερευνήσει και αναπτύξει αυτό το πρόσθετο σε διάστημα δέκα ετών και έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο και διατίθεται προς πώληση στην ΕΕ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή και την Αυστραλία. Στην ΕΕ, είναι η πρώτη εγκεκριμένη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας τον αντίκτυπό της στις εκπομπές μεθανίου και την ασφάλειά της για τα ζώα, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
- Δείτε επίσης: Οι “σαβούρες” των Χριστουγέννων – Τρώμε γλυκά και σοκολάτες προηγούμενων ετών
- Δείτε επίσης: “Λεμονίντζα”: Τι περιέχει το νέο ελληνικό αφέψημα που κατακτά διεθνή βραβεία
Το πρόσθετο αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου, προπυλενογλυκόλη και μια οργανική ένωση που ονομάζεται 3-νιτροοξυπροπανόλη (3-NOP). Ενώ ορισμένοι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι το πρόσθετο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αγελάδες, μια έκθεση από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων πέρυσι τόνισε ανησυχίες για το 3-NOP, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να θεωρείται διαβρωτικό για τα μάτια, ερεθιστικό για το δέρμα και δυνητικά επιβλαβές από εισπνοή» για ανθρώπους που χειρίζονται την ουσία.
- Δείτε επίσης: Σκάνδαλο: Ο Ιταλικός πελτές που κατακλύζει την ΕΕ είναι τελικά κινέζικος και μάλιστα με καταναγκαστική εργασία σύμφωνα με το BBC
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Αν και το πρόσθετο έχει εγκριθεί για χρήση στα τέλη του 2023 από την Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας (FSA) και αρκετές άλλες χώρες έχουν εγκρίνει τη χρήση του σε βοοειδή, τα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων καταστολής μεθανίου στη διατροφή των μηρυκαστικών παραμένουν. Σε δήλωση στο NationalWorld, η Arla είπε ότι το Bovaer έχει ήδη «χρησιμοποιηθεί εκτενώς και με ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Σε κανένα σημείο της δοκιμής δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στο γάλα που παράγουμε, καθώς δεν περνά από την αγελάδα στο γάλα. Ρυθμιστικοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εγκρίνει τη χρήση του με βάση στοιχεία ότι δεν βλάπτει τα ζώα ούτε επηρεάζει αρνητικά την υγεία, την παραγωγικότητα ή την ποιότητα του γάλακτος».
- Δείτε επίσης: Γάλα από μηχανές καφέ: Τι γίνεται με τα μικρόβια;
- Διαβάστε ακόμη: Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;
Οι καταναλωτές όπως συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχία και σε άλλη μία θεωρία συνομωσίας το έχουν συνδέσει με την εταιρεία Rumin 8 που είναι επένδυση του Bill Gates. Εκπρόσωπος της Arla δήλωσε : «Οι πληροφορίες που διαδίδονται γύρω από τη σύνδεσή μας με τον Μπιλ Γκέιτς είναι εντελώς ψευδείς και οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή του στα προϊόντα μας είναι ανακριβείς».
Ο Paul Tompkins, πρόεδρος της NFU Dairy Board, δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «Ενώ τα εγκεκριμένα από την FSA προϊόντα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά και αποτελεσματικά στο αγρόκτημα, και ότι η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων δεν θα επηρεαστούν».