Συμβουλές για έξυπνες αγορές ασφαλών προϊόντων
Για κάποιους τα ψώνια μπορεί να είναι μια από τις πιο ευχάριστες δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν είναι χωρίς ευθύνη! Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να αποδειχτούν και… επικίνδυνα!
Ο FDA υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως που ισοδυναμεί με έναν στους έξι Αμερικανούς που αρρωσταίνουν κάθε χρόνο. Ακόμη χειρότερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 128.000 νοσηλείες και 3.000 θάνατοι λόγω τροφιμογενών ασθενειών.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια του κόσμου αλλάζουν τον τρόπο που σερβίρουν νερό;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα
Κι όμως, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας αποφεύγοντας κοινά λάθη αγορών σε είδη παντοπωλείου και τηρώντας τους βασικούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων μόλις επιστρέψετε στο σπίτι και στην κουζίνα σας. Δείτε τα κορυφαία λάθη που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
1. Επιλέξτε το σωστό κατάστημα για τις αγορές σας
Οι καταναλωτές συχνά γοητεύονται από στυλάτα μαγαζιά της αγοράς θεωρώντας ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε αυτά είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, λέει ο Gevork Kazanchyan, καθηγητής στο California State University, Northridge, και υπεύθυνος και θέματα δημόσιας υγείας. “Η αισθητική προβολής ενός καταστήματος ή η ταυτότητα της επωνυμίας που διατίθεται στο εμπόριο, δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της ασφάλειας του αποθέματος ή της αλυσίδας εφοδιασμού του.”
Οι έμποροι λιανικής φαίνεται να κάνουν καλύτερη δουλειά με την ασφάλεια των τροφίμων μετά τον COVID, λέει η Sheana Davis, τυροκόμος, σεφ και ιδιοκτήτρια του The Epicurean Connection. Αλλά η Davis, η οποία είναι πιστοποιημένη από το ServSafe, λέει ότι εξακολουθεί να μένει έκπληκτη από το πόσο λίγα μέλη του προσωπικού φορούν μάσκες και γάντια όταν χειρίζονται τρόφιμα. Κοιτάμε λοιπόν αν το προσωπικό φοράει μάσκα και γάντια, αν υπάρχουν προστατευτικά πάνω από τα χύμα προϊόντα όπως οι ελιές… Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι από τις συνθήκες υγιεινής, σκεφτείτε να ψωνίσετε αλλού.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας έχουν χαλάσει χωρίς να τα σπάσετε
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ | Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ξύλινες κουτάλες; Μικροβιολόγος απαντά
2. Μην αγοράζετε τρόφιμα με κατεστραμμένη συσκευασία
Ελέγξτε τι αγοράζετε. “Αν υπάρχει βαθούλωμα, σκουριά, «πρήξιμο» ή άλλες ατέλειες στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή οποιαδήποτε παραβίαση στη συσκευασία, τότε απορρίψτε το προϊόν”, λέει ο Kazanchyan.
3. Μην αγνοείτε τη θερμοκρασία του έτοιμου φαγητού
Τα σούπερ μάρκετ συχνά έχουν έτοιμο φαγητό στο τμήμα ντελικατέσεν. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο, ο Kazanchyan λέει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη θερμοκρασία συντήρησης. «Αναζητήστε ένα θερμόμετρο στην όψη της θήκης που να δείχνει πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου για ζεστό φαγητό και το κρύο φαγητό πρέπει να είναι στους 5 βαθμούς ή λιγότερο».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρέσκο ψωμί από σούπερ μάρκετ: Πόσοι άνθρωποι το έχουν αγγίξει πριν από εμάς
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
4. Προσοχή στα θαλασσινά και τα οστρακοειδή
Εάν θέλετε να αγοράσετε ψάρια δείτε αν αυτά διατηρούνται σε πάγο και καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό», λέει ο Καζαντσιάν. Επιπλέον, “Εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε λίγο μετά την αγορά, μαγειρέψτε τα ή καταψύξτε τα. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας.” Η Davis λέει ότι εκτιμά τους ιχθυοπώλες ή τους υπαλλήλους που της προσφέρουν πάγο για να κρατήσει κρύα τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή.
5. Αγοράζετε παστεριωμένα αυγά
Ο κίνδυνος σαλμονέλας από τα αυγά μπορεί να είναι μικρός, αλλά αξίζει να τον αποφύγετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αγοράσετε παστεριωμένα αυγά που αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους ή ανοσοκατεσταλμένους, λέει ο Kazanchyan.
Ελέγξτε τα για ρωγμές—μην αγοράζετε κανένα που έχει ραγίσει, καθώς οι ρωγμές μπορούν να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στο αυγό.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα της τίγρης που σερβίρουν μόνο σε κάποια ακριβά εστιατόρια;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποινικές διώξεις, αναστολή δραστηριότητας 21 επιχειρήσεων και κατασχέσεις τροφίμων μετά από έφοδο Ελεγκτών Υγείας
6. Μην αγοράζετε μεγάλα πακέτα έτοιμης σαλάτας
Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο. «Μην σας ενθουσιάζει η μεγάλη τσάντα», λέει ο Ντέιβις. Αγοράστε συσκευασμένα μείγματα σαλάτας, αλλά σε μικρά πακέτα. “Προτιμώ να αγοράσω τρεις τσάντες παρά μια μεγάλη τσάντα. Μπορεί να εξοικονομείτε λίγα χρήματα, αλλά μια μεγαλύτερη τσάντα είναι πιο πιθανό να χαλάσει ή να μολυνθεί μόλις επιστρέψετε στο σπίτι”, λέει.
7. Μην αγοράζετε ψωμί που δεν είναι πλήρως συσκευασμένο από σούπερ μάρκετ
Οι μπαγκέτες φαίνονται νοστιμότατες στο ράφι αλλά είναι πλήρως καλυμμένες; “Πόσοι άνθρωποι τις έχουν αγγίξει; Ακόμη και οι υπάλληλοι φορούσαν γάντια όταν τις έβαλαν στο ράφι;