Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

8 λουκέτα σε εστιατόρια – Βρήκαν ποντίκια και κατσαρίδες!

ΑρχικήΝέαΕστίαση / Τουρισμός8 λουκέτα σε εστιατόρια - Βρήκαν ποντίκια και κατσαρίδες!
spot_img

Οκτώ εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων τον Αύγουστο στην Ιρλανδία.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής υπηρεσίας για τους ελέγχους σε εστιατόρια, είναι του 2022 οπότε έγιναν 15.415 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1384 παραβάσεις ,αλλά δεν έγιναν γνωστά ούτε τα πρόστιμα ούτε οι κυρώσεις ούτε βέβαια και τα στοιχεία των εστιατορίων, στα οποία εντοπίστηκαν μη συμμορφώσεις με την νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων.

Ωστόσο η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) επέδειξε για άλλη μία φορά ότι η υγεία των καταναλωτών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ανακοίνωσε οκτώ εντολές κλεισίματος σε ισάριθμα εστιατόρια τον Αύγουστο για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Ιρλανδίας βάζουν λουκέτο σε εστιατόρια. Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν 9 καταστήματα εστίασης, ενώ κάθε μήνα ανακοινώνει όχι μόνο τα λουκέτα αλλά τα “κρεμάει και στα μανταλάκια” δημοσιοποιώντας τα στοιχεία των επιχειρήσεων εστίασης, που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Μερικοί από τους λόγους για τις εντολές κλεισίματος τον Αύγουστο περιλαμβάνουν: στοιχεία συνεχιζόμενης μόλυνσης από τρωκτικά με περιττώματα που βρέθηκαν στον χώρο της κουζίνας, αδυναμία εφαρμογής κατάλληλων μέτρων καταπολέμησης των παρασίτων, νεκρές κατσαρίδες που βρέθηκαν σε παγίδες και μύγες στην περιοχή των ντελικατέσεν, ανεπαρκής τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός, ακάλυπτοι κάδοι γεμάτοι με υπολείμματα τροφίμων, συσσώρευση βρωμιάς στον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό τροφοδοσίας και στο πάτωμα, έλλειψη βασικών διατάξεων υγιεινής, όπως ζεστό νερό, σαπούνι και εγκαταστάσεις στεγνώματος για το προσωπικό, τρόφιμα αποθηκευμένα σε ακατάλληλη θερμοκρασία, έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για τα τροφικά αλλεργιογόνα για τους πελάτες και αποτυχία εφαρμογής μιας κατάλληλης κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, προειδοποίησε ότι υπάρχει νομική ευθύνη για τις επιχειρήσεις τροφίμων να λειτουργούν υπεύθυνα και να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που παρέχουν στους πελάτες τους είναι ασφαλή για κατανάλωση. 

       «Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων ακολουθούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, οι επιθεωρητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις όπου η υγεία των καταναλωτών τίθεται σε κίνδυνο λόγω μη συμμόρφωσης στις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής. Αυτές οι μη συμμορφώσεις μπορούν να αποφευχθούν και έχουμε μηδενική ανοχή για κάθε επιχείρηση τροφίμων που δεν συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις της. Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφαλή προμήθεια τροφίμων και είναι απαράδεκτο να μην ακολουθούνται σωστά βασικές διαδικασίες όπως το πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός, τα αυστηρά μέτρα ελέγχου των παρασίτων και η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να πάνε καλύτερα».

Λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις τροφίμων που εξυπηρετούνται με Εκτελεστές Διαταγές δημοσιεύονται στον ιστότοπο του FSAI. Οι εντολές κλεισίματος και οι εντολές βελτίωσης θα παραμείνουν καταχωρισμένες στις εκθέσεις επιβολής στον ιστότοπο για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία κρίθηκε ότι μια εγκατάσταση έχει διορθώσει το πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων, με τις Απαγορευτικές Διαταγές να αναφέρονται για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία άρσης του Τάγματος.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χάρηκα διαβάζοντας στην αρχή του άρθρου, πίστευα οτι επρόκειτο για επιχειρήσεις Ελληνικές. Ήθελα να βαιβαιωθώ οτι δεν τις είχα επισκεφθεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιες αποφάσεις

  2. Έλεγχο τώρα σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας και να δημοσιοποιηθούν οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και άλλων!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο