Οι Αρχές ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας απαγόρευσαν το εμπόριο παιδικών τροφών με προβιοτικά.
Τα προβιοτικά είναι ένας ειδικός τύπος ζωντανών βακτηρίων του εντέρου, συνήθως βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία αποτελούν φυσικό μέρος των εντέρων μας. Η χρήση προβιοτικών έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω των υποτιθέμενων θετικών τους επιπτώσεων στην υγεία. Τα προβιοτικά εισάγονται συνεχώς σε νέες ομάδες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με τα προβιοτικά έχουν αξιολογηθεί και απορριφθεί στην ΕΕ.
Με βάση τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (VKM), η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αποφάσισε να απαγορεύσει την εμπορία ορισμένων παιδικών τροφών για παιδιά κάτω του ενός έτους που περιέχουν προβιοτικά.
Το υπόβαθρο για αυτό είναι το συμπέρασμα της VKM ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης προβιοτικών για αυτήν την ομάδα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα της τίγρης που σερβίρουν μόνο σε κάποια ακριβά εστιατόρια;
Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τα προβιοτικά για μικρά παιδιά
Η VKM διενεργεί ανεξάρτητες, επιστημονικές αξιολογήσεις κινδύνου για τη Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ασφαλή τρόφιμα. Μεταξύ άλλων, έχουν δημοσιεύσει αρκετές αξιολογήσεις κινδύνου για τα προβιοτικά. Σε αυτές τις αναφορές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα μικρά παιδιά μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου στελέχους βακτηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι η βακτηριακή χλωρίδα στο έντερο δεν έχει εδραιωθεί πλήρως όπως δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ταυτόχρονα, όλα τα βακτηριακά στελέχη είναι διαφορετικά και έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Κάθε βακτηριακό στέλεχος πρέπει επομένως να αξιολογείται χωριστά.
Με βάση τα συμπεράσματα της VKM στις σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε απαραίτητο να αποφασίσει ότι ορισμένα προϊόντα βρεφικής διατροφής για παιδιά κάτω του ενός έτους, τα οποία περιείχαν τα σχετικά βακτηριακά στελέχη, δεν μπορούν να πωληθούν στη νορβηγική αγορά.
Δεν είναι ίδιο το συμπέρασμα για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες
Τα συμπεράσματα από το VKM ισχύουν για προϊόντα που προορίζονται για βρέφη και νήπια, και όχι για προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, όπου θεωρείται ότι η πέψη και η άμυνα του ανοσοποιητικού είναι ώριμη. Τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν επίσης προϊόντα που προορίζονται για χρήση στη θεραπεία μιας ασθένειας όπου το προϊόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο για μικρότερη περίοδο.
Ωστόσο, η VKM γράφει στην έκθεσή της για το LGG ότι το LGG δεν είναι κατάλληλο για συμπερίληψη σε βρεφικές τροφές που προορίζονται για υγιή νήπια μεγαλύτερα του ενός έτους, εάν το τρόφιμο προορίζεται για χρήση πολλές φορές την ημέρα.
Εκτιμήσεις κινδύνου της VKM
Η VKM έχει πραγματοποιήσει διάφορες αξιολογήσεις κινδύνου για τα προβιοτικά. Μια σύντομη περίληψη των εκτιμήσεων κινδύνου της VKM δίνεται παρακάτω.
Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19
Το βακτηριακό στέλεχος Lactobacillus paracasei ssp. Το paracasei F19 αξιολογείται από το VKM. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για να ισχυριστεί κανείς ότι το εν λόγω βακτηριακό στέλεχος έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία και, ως εκ τούτου, δεν έχει αποδειχθεί ότι το F19 έχει προβιοτική δράση. Καθώς επίσης δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για το εν λόγω βακτηριακό στέλεχος σε παιδιά που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυτό δεν μπορεί να αξιολογηθεί.
Bifidobacterium lactis Bb12
Η έκθεση της VKM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αβέβαιες επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών από τη μακροχρόνια καθημερινή παροχή του εν λόγω βακτηριακού στελέχους, Bifidobacterium lactis Bb12. Τα βρέφη είναι σε μια ανώριμη και ευάλωτη φάση όταν πρόκειται για την εγκατάσταση βακτηριακής χλωρίδας στο έντερο και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, θα είναι επίσης οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την ημερήσια πρόσληψη του εν λόγω βακτηριακού στελέχους.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν τη θετική επίδραση κατά τη χρήση του LGG σε βρεφικά παρασκευάσματα/συμπληρωματικά παρασκευάσματα και παιδικές τροφές όταν αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται καθημερινά και συχνά πολλές φορές την ημέρα – ούτε για προϊόντα που προορίζονται για υγιή βρέφη ούτε για προϊόντα που ταξινομούνται ως τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς. Η VKM πιστεύει επίσης ότι τα διαθέσιμα δεδομένα όσον αφορά την ασφάλεια δεν είναι επαρκή για να είναι δυνατή η σύσταση της χρήσης LGG σε αυτόν τον τύπο προϊόντος όταν τα προϊόντα προορίζονται για καθημερινή χρήση.