Αν το αλλαντικό έχει αλλοιωθεί σοβαρά, μπορεί να αναπτύξει αλλαντοτοξίνη (botulinum toxin), η οποία προκαλεί παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρα.
Η κατανάλωση ληγμένων αλλαντικών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία αφού η τροφική δηλητηρίαση καραδοκεί! Αν το αλλαντικό έχει αναπτύξει βακτήρια ( Σαλμονέλα (Salmonella), το E. coli και η Listeria), μπορεί να εμφανίσεις ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο και πυρετό μέσα σε 6-48 ώρες.
Μάλιστα αν το αλλαντικό έχει αλλοιωθεί σοβαρά, μπορεί να αναπτύξει αλλαντοτοξίνη (botulinum toxin), η οποία προκαλεί παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χέννα μαλλιών: Είναι πραγματικά ασφαλής εναλλακτική των χημικών βαφών; – Έρευνα Κρατικού Χημικού Εργαστηρίου
Ακόμα όμως, κι αν το αλλαντικό δεν έχει αναπτύξει παθογόνα βακτήρια, μπορεί να έχει αλλοιωμένα λίπη που προκαλούν δυσπεψία, φούσκωμα και διάρροια.
Συνήθως είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ένα αλλαντικό έχει χαλάσει καθώς θα έχει άσχημη μυρωδιά (ξινή, δύσοσμη, μεταλλική), γλοιώδη υφή ή κολλώδη επιφάνεια και θα παρουσιάσει αλλαγή χρώματος (γκρι, πράσινο, μαύρα σημεία – σημάδι μούχλας).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή μικροβιακή μόλυνση σε σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση
Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν καταναλώσουμε ένα αλλαντικό είναι να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης του. Αρκεί βέβαια να μην έχει γίνει κάποιο λάθος στην ετικέτα σαν κι αυτό που αποκάλυψε τυχαίος έλεγχος σε συσκευασία μπεϊκον της μάρκας Spar στο Βέλγιο. Ενώ η ημερομηνία λήξεως έγραφε 28/08/2025 , η πραγματική σωστή ημερομηνία λήξης είναι η 28/03/2025, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα!!!
Οι πελάτες που έχουν αγοράσει το προϊόν δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ίδιο το προϊόν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ημερομηνία λήξης. Το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί έως τις 28/03/2025 το αργότερο, αν και η συσκευασία αναφέρει 28/08/2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δε «βάζει» μυαλό η Frito-Lay! Μετά τα Lay’s ανακαλούνται κι άλλα πατατάκια της, λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Περιγραφή προϊόντος:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βελγικών αρχών πρόκειται για το τηγανητό μπέικον πρωινού – καπνιστό
Μάρκας Spar που πωλήθηκε από 2/11/2025 έως 20/3/2025 σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.