Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς
Ένα αγαπημένο στιγμιαίο γεύμα με noodle που αγαπούσαν οι μαθητές ανακλήθηκε και αποσύρθηκε από τα ράφια της Αυστραλίας καθώς δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων.
Συγκεκριμένα, η Grant Eastern Trading εξέδωσε την ανάκληση για τα προϊόντα Indomie Rasa Soto Mie και Indomie Rasa Ayam Bawang, προειδοποιώντας για μη δηλωμένα αλλεργιογόνα. Το Indomie Rasa Soto Mie έχει ένα μη δηλωμένο αλλεργιογόνο στο γάλα, ενώ το Indomie Ayam Bawang έχει ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο στο αυγό.
- Δείτε ακόμη: Από κομμένο δάκτυλο μέχρι… προφυλακτικό! Τα 10 πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρεθεί σε τρόφιμα
«Όποιοι καταναλωτές έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή/και στο αυγό μπορεί να έχουν αντίδραση εάν το προϊόν καταναλωθεί», ανέφερε η Food Standards Australia στην ειδοποίηση ανάκλησης.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέψουν το προϊόν ή τα προϊόντα στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Τα δύο προϊόντα ήταν διαθέσιμα προς πώληση σε ασιατικά παντοπωλεία στη Βικτώρια με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2025.
- Δείτε επίσης: «Σοκολάτα Ντουμπάι»: Μπορεί όποιος θέλει να φτιάχνει και να πουλάει τη συγκεκριμένη σοκολάτα;
- Δείτε επίσης: Πώς θα ελέγξετε αν το κρασί που περίσσεψε στο προηγούμενο τραπέζι είναι κατάλληλο για κατανάλωση
Γιατί είναι σημαντικό οι ετικέτες τροφίμων να αναγράφουν τυχόν αλλεργιογόνα;
Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει ένα αλλεργιογόνο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς. Σε μερικούς ανθρώπους, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.
Το ότι οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ακριβείς και ειλικρινείς για να βοηθήσουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να παραμείνουν ασφαλή είναι δεδομένο.
Τι συμβαίνει όμως όταν οι εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο παρασκευής ενός τροφίμου – ή όταν κάνουν περιστασιακά λάθη, φροντίζουν να ενημερώνουν τις ετικέτες των τροφίμων; Όχι πάντα είναι η απάντηση, παρά τις απανωτές ανακλήσεις που βγαίνουν στο φως και σχετίζονται με αλλεργιογόνα.
- Δείτε επίσης: Πώς θα αναγνωρίσετε τη νοθευμένη σκόνη πρωτεΐνης
- Δείτε επίσης: Βραστό αυγό ή ομελέτα; Ποιο είναι πιο υγιεινό
Τι πρέπει να κάνετε όταν νομίζετε ότι ένα προϊόν έχει λάθη στην ετικέτα;
Παράδειγμα: Ανοίγετε ένα δοχείο με μπισκότα που εξωτερικά γράφει «chocolate chip». Όμως τα μπισκότα μέσα είναι μπισκότα φυστικοβούτυρου.
Κρατήστε τη συσκευασία και τραβήξτε φωτογραφίες του προϊόντος.
Καλέστε τον παραγωγό και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό στον ΕΦΕΤ και σε Ένωση Καταναλωτών
Εάν παρουσιάσατε αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν που θεωρούσατε ασφαλές
Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε τις οδηγίες που έχετε από τον γιατρό σας για τις τροφικές αλλεργίες και την αναφυλαξία, λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Όταν αντιμετωπιστεί η αντίδραση και είστε καλά, κάνε τε τα ακόλουθα:
Μην πετάξετε το προϊόν, τη συσκευασία του ή οποιοδήποτε παρόμοιο προϊόν έχετε αγοράσει την ίδια στιγμή. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για μια έρευνα. Βάλτε το μη φαγωμένο μέρος σε κατάλληλο δοχείο και καταψύξτε το, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμο που διατηρείται στο ράφι.
Καλέστε τον παρασκευαστή και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό
Εάν ο κατασκευαστής δεν απαντήσει στην καταγγελία σας, μπορείτε να ζητήσετε ανεξάρτητο έλεγχο.
- Δείτε επίσης: Πόσα μικρόβια έχουν οι οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις
- Δείτε επίσης: Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα από θερμός δημοφιλούς μάρκας – Ανακαλούνται 2,6 εκατομμύρια τεμάχια
Εάν η ετικέτα έχει αλλάξει σε ένα προϊόν
Παράδειγμα: Αγοράζετε συχνά ένα προϊόν που δεν έχει προληπτική επισήμανση. Στη συνέχεια παρατηρείτε ότι υπάρχει μια νέα προειδοποίηση που αναφέρει «Μπορεί να περιέχει γάλα». Ή παρατηρείτε ότι ένα προϊόν που κάποτε είχε μια προληπτική επισήμανση δεν την έχει πλέον.
Εάν στην νέα προληπτική επισήμανση αναγράφεται το αλλεργιογόνο σας, μην φάτε το τρόφιμο.
Εάν δεν υπάρχει δήλωση προφύλαξης, μην υποθέσετε ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε. Ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον παραγωγό.
Κατανοήστε ότι ο τρόπος παρασκευής του τροφίμου μπορεί να έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε ο κατασκευαστής να έχει επιλέξει να προσθέσει ή να αλλάξει την προληπτική επισήμανση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.