Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται πασίγνωστες μπύρες λόγω χημικής μόλυνσης

ΑρχικήΝέαΑνακαλούνται πασίγνωστες μπύρες λόγω χημικής μόλυνσης
spot_img

Δύο δημοφιλή προϊόντα μπύρας ανακλήθηκαν λόγω φόβων μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία μετά από επίσημη ανακοίνωση για την ανάκληση δύο γνωστών ειδών μπύρας: της Uberbrau Ultra Low Alcohol Lager και της Henninger Lager. Η προειδοποίηση εκδόθηκε από την Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ), με τη σήμανση «επείγουσα ανάκληση», λόγω πιθανής χημικής επιμόλυνσης που προκαλεί δυσάρεστη οσμή στα προϊόντα.

- Advertisement -

Η ανάκληση υποδηλώνει πιθανή παρουσία χημικών ουσιών που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο προϊόν. Η FSANZ προειδοποιεί ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Και οι δύο μπύρες έχουν ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2025 και διανεμήθηκαν μέσω των καταστημάτων Liquorland, First Choice Liquor Market και Coles Online.​ Οι πελάτες που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν δεν πρέπει να το καταναλώσουν ή να το απορρίψουν. Πρέπει να το επιστρέψουν για να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων σε οποιοδήποτε κατάστημα αγοράς. Όσοι έχουν ήδη καταναλώσει το ποτό και ανησυχούν για την υγεία τους θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Και τα δύο προϊόντα παράγονται στη Γερμανία και εισάγονται στην Αυστραλία από την Pinnacle Drinks, θυγατρική του ομίλου Woolworths.

Πώς μολύνθηκαν οι μπύρες;

Αν και η συγκεκριμένη αιτία δεν αναγράφεται στην ανάκληση, μόλυνση όπως αυτή που αναφέρεται στην ανάκληση των μπυρών Uberbrau και Henninger μπορεί να προκύψει από διάφορες χημικές ή βιομηχανικές αιτίες κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της εμφιάλωσης ή της αποθήκευσης. Εδώ είναι μερικά πιθανά σενάρια:

1. Μόλυνση από καθαριστικά ή απολυμαντικά

Κατά την καθαριότητα των μηχανών εμφιάλωσης, χρησιμοποιούνται ισχυρές χημικές ουσίες. Αν δεν ξεπλυθούν σωστά μπορούν να μείνουν υπολείμματα μέσα στις γραμμές παραγωγής. Αυτά περνούν στο τελικό προϊόν και προκαλούν χημική οσμή ή γεύση, ή ακόμα και τοξικότητα.

2. Ελαττωματικές πρώτες ύλες

Αν κάποιο από τα βασικά συστατικά της μπύρας (π.χ. βύνη, λυκίσκος ή νερό) έχει έρθει σε επαφή με χημικούς ρύπους από το περιβάλλον ή κακής ποιότητας δοχεία αποθήκευσης, τότε η επιμόλυνση μπορεί να φτάσει στο τελικό προϊόν.

3. Ανεπιθύμητη χημική αντίδραση

Κάποιες φορές, συστατικά μπορεί να αντιδράσουν απρόβλεπτα μεταξύ τους ή με τα υλικά της συσκευασίας (π.χ. φιάλες, καπάκια). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χημικές ενώσεις με έντονη οσμή, ή επικίνδυνες για την υγεία.

4. Κακές συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς

Υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία ή έκθεση σε φως μπορεί να αλλοιώσουν τα συστατικά της μπύρας, να επιταχύνουν τη διάσπαση ουσιών και να παραχθούν πτητικές ενώσεις με άσχημη μυρωδιά.

5. Μικροβιακή επιμόλυνση

Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανάκληση, κάποια βακτήρια ή μύκητες μπορούν να παράγουν χημικές ενώσεις (π.χ. φαινόλες, θειώδεις ενώσεις) που μυρίζουν χημικά, πλαστικό ή διαλυτικό.

Επειδή η FSANZ κάνει λόγο συγκεκριμένα για “χημική μόλυνση” με “δυσάρεστη οσμή”, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για παραμονή καθαριστικού, διαλύτη ή άλλου τεχνικού υλικού μέσα στις γραμμές παραγωγής.

Τι μπορεί να πάθει κάποιος που έχει καταναλώσει μια τέτοια μολυσμένη μπύρα;

Αν κάποιος καταναλώσει μπύρα που έχει χημική επιμόλυνση, οι επιπτώσεις μπορεί να ποικίλλουν — ανάλογα με την ουσία, την ποσότητα, και τη γενική υγεία του ατόμου. Αν η μπύρα περιέχει υπολείμματα καθαριστικών, διαλυτών ή άλλων χημικών, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα, φάρυγγα ή στομάχι, δυσάρεστη γεύση ή κάψιμο στον λαιμό, ναυτία και έμετο, διάρροια, ζάλη ή πονοκέφαλο.

Άτομα με ευαισθησία σε χημικές ουσίες (π.χ. θειώδη, φαινόλες, ή υπολείμματα απολυμαντικών) μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή (σε σοβαρές περιπτώσεις) και επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα