ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση σοκολάτας Toblerone της Mondelēz μετά από ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF

Ανάκληση σοκολάτας Toblerone της Mondelēz μετά από ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF

5 λεπτά ανάγνωσης

Η κοινοποίηση έγινε από την Ισπανία, η υπόθεση καταχωρίστηκε στο RASFF ως σοβαρού κινδύνου και έχουν ήδη ληφθεί μέτρα απόσυρσης και δημόσιας ενημέρωσης

Ανακαλείται σοκολάτα Toblerone της Mondelēz, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας διεθνώς, μετά από επίσημη κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων. Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊόντα Toblerone αποσύρονται από την αγορά. Τον Ιανουάριο του 2024 ανακλήθηκαν παρτίδες σοκολάτας γάλακτος Toblerone που εξάγονταν από την Ελβετία σε 19 χώρες λόγω εντοπισμού μικρών κομματιών πλαστικού και κινδύνου τραυματισμού, ενώ στην Ιταλία ανακλήθηκε το σύνολο παραγωγής cheesecake Toblerone λόγω παρουσίας ξένου σώματος επίσης 2024. Τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε ανάκληση στην Ελλάδα λόγω παρουσίας αδήλωτων αλλεργιογόνων.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων σε εμφιαλωμένα νερά ευρωπαϊκών χωρών – Τι έδειξαν οι αναλύσεις για την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρίχες και ακαθαρσίες σε αλάτι που πωλείται από μεγάλη αλυσίδα – Το εντόπισαν οι κρατικοί ελεγκτές (φωτογραφίες)

- Advertisement -

Το νέο περιστατικό δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) κατόπιν ειδοποίησης που υπέβαλε η Ισπανία στις 12 Φεβρουαρίου 2026 και επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2026. Η κοινοποίηση βασίστηκε σε έλεγχο της ίδιας της επιχείρησης και ταξινομήθηκε ως «information notification for attention», με απόφαση κινδύνου που χαρακτηρίστηκε ως “σοβαρή“. Το περιστατικό αφορά μπάρα μαύρης σοκολάτας προέλευσης Ελβετίας, στην οποία εντοπίστηκε έλλειψη πληροφόρησης στην ισπανική γλώσσα σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων, συγκεκριμένα γάλακτος, αμυγδάλων, σόγιας και αυγού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαρδέλες: Πώς επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα όταν τις καταναλώνουμε τακτικά;

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκπνέει η προθεσμία εγγραφών για το διαδικτυακό σεμινάριο Media Training: Βασικές Αρχές Διαχείρισης Κρίσεων στον Τύπο – Συνδιοργάνωση TÜV NORD Ελλάδας και Cibum – Εισηγήτρια Ελένη Τσαγκά

Η αρμόδια αρχή της Ισπανίας, η Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, ενημερώθηκε μέσω του εθνικού συστήματος SCIRI έπειτα από ειδοποίηση των υγειονομικών αρχών της Κοινότητας της Μαδρίτης. Η Mondelēz International γνωστοποίησε ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά δύο παρτίδες του προϊόντος Toblerone 360 g Μαύρη Σοκολάτα με νουγκά 10% με μέλι και αμύγδαλα. Οι επηρεαζόμενες παρτίδες είναι η OOY3154711 με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20/05/2027 και η OOY3155111 με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 17/06/2027. Το προϊόν διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το ατύχημα στη γραμμή ατομικής συσκευασίας που γέμισε το τυρί του τοστ με πλαστικό – Απανωτές ανακλήσεις από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μυκοτοξίνες στο γάλα σόγιας, αμυγδάλου και βρώμης: Πόσο απειλούν την υγεία σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση του BfR;

Οι αρχές προχώρησαν σε απόσυρση από την αγορά, ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, ειδοποίηση των αποδεκτών και έκδοση δημόσιας προειδοποίησης μέσω δελτίου Τύπου. Ο κίνδυνος αξιολογήθηκε ως σοβαρός, λόγω της πιθανότητας έκθεσης αλλεργικών ατόμων σε μη δηλωμένα αλλεργιογόνα στη γλώσσα που απαιτείται από την εθνική νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση γάλακτος από τα ψυγεία σούπερ μάρκετ λόγω χημικής ρύπανσης στα μπουκάλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νανοπλαστικά: Η αόρατη απειλή «χτυπά» ανελέητα και τη γονιμότητα – Τα σοκαριστικά συμπεράσματα νέας μελέτης

Η υποχρέωση παροχής υποχρεωτικών πληροφοριών στη γλώσσα της χώρας διάθεσης προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, ο οποίος απαιτεί σαφή και κατανοητή επισήμανση, ιδίως όσον αφορά την παρουσία ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η απουσία επισήμανσης στην ισπανική γλώσσα καθιστά το προϊόν μη συμμορφούμενο, καθώς ο καταναλωτής ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία του. Παράλληλα, ο Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 επιβάλλει στις επιχειρήσεις τροφίμων την άμεση απόσυρση προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας και την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκπνέει η προθεσμία εγγραφών για το διαδικτυακό σεμινάριο Media Training: Βασικές Αρχές Διαχείρισης Κρίσεων στον Τύπο – Συνδιοργάνωση TÜV NORD Ελλάδας και Cibum – Εισηγήτρια Ελένη Τσαγκά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα παραποιούνται ευκολότερα και πώς θα τα εντοπίσετε στο ράφι

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου, το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη επαλήθευσης της γλωσσικής συμμόρφωσης των ετικετών πριν από τη διάθεση προϊόντων σε διαφορετικές αγορές, ιδίως σε περιπτώσεις εισαγωγής από άλλες χώρες. Η ενσωμάτωση ελέγχων επισήμανσης στα προγράμματα προαπαιτούμενων και στις διαδικασίες επαλήθευσης του συστήματος HACCP αποτελεί κρίσιμο σημείο ελέγχου, καθώς η μη ορθή αναγραφή αλλεργιογόνων συνδέεται άμεσα με κινδύνους για την υγεία.

Για τους καταναλωτές, ο κίνδυνος αφορά αποκλειστικά άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, στα αμύγδαλα, στη σόγια ή στο αυγό. Η κατανάλωση από ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από δερματικές αντιδράσεις, οίδημα και γαστρεντερικές διαταραχές έως σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν προκύπτει κίνδυνος από την κατανάλωση του προϊόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αναψυκτικά, energy drinks και χυμοί προκαλούν διαταραχές άγχους στους νέους – Έρευνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Η επιστήμη εξηγεί γιατί ακόμη και το ίδιο προζύμι δεν φτιάχνει ποτέ το ίδιο ψωμί

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.