Άμεση ανάκληση του τυριού από τις αρχές της Ιταλίας.
Ένα κοριτσάκι ενός έτους από το δήμο Cortina της βορειοανατολικής Ιταλίας, δηλητηριάστηκε αφού έφαγε ένα κομμάτι τυρί Saporito della Val di Fassa, που παράγεται από το τυροκομείο του Predazzo και της Moena στο Trentino.
Οι μικροβιολογικές αναλύσεις από το Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie ανέδειξαν τη θετικότητα για Escherichia coli STEC ενός δείγματος αυτού του τυριού, που παράγεται με νωπό γάλα, το οποίο διατάχθηκε να αποσυρθεί και να ανακληθεί.
- Δείτε επίσης: Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις
Η τροφική δηλητηρίαση από Escherichia Coli που παράγει τοξίνη Shiga Toxin (Stec) στη συνέχεια επιδεινώθηκε , προκαλώντας αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο ανάγκασε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εισάγουν το κορίτσι στο νοσοκομείο της Πάντοβα.
Ευτυχώς, η κατάσταση του κοριτσιού βελτιώθηκε και τώρα έχει πάρει εξιτήριο.
- Δείτε επίσης: Αυτή είναι η δίαιτα που «θεράπευσε» την ακμή της Victoria Beckham
- Δείτε επίσης: Η διατροφική συνήθεια που κάνει τους Ιάπωνες να ζουν περισσότερο
Το HUS είναι μια εντερική λοίμωξη γενικά τροφικής προέλευσης που σε ορισμένες περιπτώσεις περιπλέκεται από αιματολογική και νεφρική συμμετοχή. Τον περασμένο Ιούλιο, για μια παρόμοια περίπτωση HUS που είχε προσβάλλει ένα 4χρονο παιδί στο Trentino το 2017, επιβλήθηκαν οι μέγιστες ποινές για τον διευθυντή ενός κοινωνικού τυροκομείου και τον τυροκόμο που το είχε παράγει.
Και σε εκείνη την περίπτωση, το τυρί που «κατηγορήθηκε» ότι ήταν η πηγή της τροφικής δηλητηρίασης είχε συσκευαστεί με νωπό γάλα. Μια παρόμοια περίπτωση καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2023, μετά την επίσκεψη μιας οικογένειας σε ορεινό καταφύγιο στο Coredo στα τέλη Ιουνίου, όπου ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
- Δείτε επίσης: Ποια σνακ δε πρέπει να φάτε πριν πιείτε αλκοόλ
- Δείτε επίσης: Ανακλήθηκαν πάνω από 3000 κιβώτια με κολοκυθάκια λόγω listeria
Ανακλήθηκαν όλες οι παρτίδες του τυριού που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της δηλητηρίασης. Το μεγάλο και το μικρό τυρί Saporito della Val di Fassa που παράγεται από το κοινωνικό τυροκομείο του Predazzo και το Moena Sca.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.