Μια νέα ανασκόπηση προτείνει τη χρήση του τελομερούς μήκους (TL) ως δείκτη γνησιότητας που θα μπορούσε να παρέχει μια εναλλακτική μέθοδο για τη διαφοροποίηση των δειγμάτων ψαριών και θαλασσινών ή τον εντοπισμό απάτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών νοθείας ψαριών και θαλασσινών με οικονομικά κίνητρα χρησιμοποιώντας ακόμη πιο εξελιγμένες μεθόδους για να ξεπεραστούν οι τρέχοντες δείκτες αυθεντικότητας, η ανάγκη αναγνώρισης νέων δεικτών αυθεντικότητας καθίσταται απαραίτητη.
Το TL των ψαριών και των θαλασσινών εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, ηλικία) και τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα (π.χ. θερμοκρασία, ποιότητα νερού) στα οποία εκτίθενται. Ως εκ τούτου, τόσο οι άγριοι θαλάσσιοι πληθυσμοί όσο και οι πληθυσμοί των γλυκών υδάτων που καταλαμβάνουν διαφορετικούς οικοτόπους γεωγραφικής προέλευσης, ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά λόγω των περιβαλλοντικών ενδείξεων που τους επηρεάζουν.
Επιπλέον, η εφαρμογή διαφόρων πρακτικών εκτροφής στην υδατοκαλλιέργεια, όπως τα διαφορετικά επίπεδα πυκνότητας των ψαριών και των θαλασσινών και ο αυξημένος θόρυβος του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές ενδείξεις που αφορούν συγκεκριμένες τοποθεσίες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το TL, παρέχοντας στις ρυθμιστικές αρχές πολύτιμες πληροφορίες διακρίνοντας τους άγριους από τους εκτρεφόμενους πληθυσμούς και τους βιολογικούς από τους συμβατικούς.
Στην νέα αυτή ανασκόπηση συζητούνται οι επιπτώσεις τόσο των περιβαλλοντικών συνθηκών όσο και των μεμονωμένων χαρακτηριστικών στην τελομερή σταθερότητα των τελομερών ψαριών και θαλασσινών, προτείνοντας την TL ως πιθανό δείκτη αυθεντικότητας προοπτικής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νοθείας ψαριών και θαλασσινών.
Για να διαβάσετε την ανασκόπηση, πατήστε εδώ