Όταν ένας χώρος πολιτισμού φιλοξενεί μια επιχείρηση μάρκετινγκ ενός αμφιλεγόμενου προϊόντος
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσίαση της ιστορίας της πιο διάσημης κρέμας για επάλειψη στην Ευρώπη, της Nutella, από τις 20 Δεκεμβρίου, στο μουσείο Maxxi στη Ρώμη. Εκτός από την έκθεση κάθε είδους διαφημιστικής καμπάνιας που έχει τρέξει τα 60 χρόνια της ύπαρξής της, στο περιθώριο διοργανώντονται επίσης εργαστήρια για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, όπου, κατόπιν εγγραφής, μπορούν να δημιουργηθούν αντικείμενα εμπνευσμένα από τη Nutella .
- Δείτε ακόμη: Ντροπιαστικό βίντεο: Πελάτης γνωστού φαστ φουντ πετάει το πιάτο με το φαγητό στο πρόσωπο υπαλλήλου
Οι αντιδράσεις στηρίζονται στο γεγονός ότι στο Maxxi, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ρωμαϊκό μουσείο υπό το Υπουργείο Πολιτισμού που φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις, φιλοξενεί τώρα πρωτοβουλίες που στοχεύουν στα παιδιά και έχουν σκοπό να προωθήσουν ένα βάζο που θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμβολο του πρόχειρου φαγητού.
- Δείτε ακόμη: Καθαρίζει τηγάνια, απομακρύνει λεκέδες, κάνει και για μάσκα μαλλιών! – Οι 6 άγνωστες χρήσεις της… κέτσαπ
- Δείτε ακόμη: Με αυτά τα τρόφιμα προλαμβάνουμε ή επιβραδύνουμε την εξέλιξη στο πολλαπλό μυέλωμα – Νέα μελέτη
Τα εργαστήρια για παιδιά 6 έως 11 ετών ξεπερνούν την πολιτιστική εκδήλωση. Πρόκειται για μια επιχείρηση μάρκετινγκ που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου που πρέπει να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από χορηγίες προϊόντων πρόχειρου φαγητού, λένε.
- Δείτε ακόμη: United Airlines: Μαζική δηλητηρίαση υπαλλήλων μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα της εταιρείας
Είναι η Nutella θρεπτική;
Η Nutella περιέχει 20% φοινικέλαιο, που θεωρείται από τους διατροφολόγους ως ένα επιβαρυντικό για την υγεία φυτικό λίπος. Είναι ένα τροπικό έλαιο που κατηγορείται από την EFSA ότι περιέχει τρεις καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία εξευγενισμού.
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να τα συνδυάζουμε τις μπανάνες με γάλα και γιαούρτι;
- Δείτε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς τροφής για σκύλους
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Nutella είναι ίσως η μοναδική κρέμα φουντουκιού με φοινικέλαιο η οποία, σύμφωνα με τεστ του έγκριτου γερμανικού περιοδικού συγκριτικών δοκιμών Stiftung Warentest, δεν περιέχει καρκινογόνες ενώσεις. Αυτό το στοιχείο πιστώνει τη Ferrero, αλλά δεν αλλάζει τη διατροφική κατάσταση του βάζου, το οποίο σε συγκριτικά τεστ που δημοσιεύουν πολλά ιταλικά και ξένα περιοδικά συνήθως κατατάσσεται στη μέση του πίνακα για την ποιότητα των συστατικών και την περίσσεια ζάχαρης.
Σύμφωνα με την ετικέτα η Nutella περιέχει ζάχαρη, φοινικέλαιο, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (13%), ΓΑΛΑ αποβουτυρωμένο σε σκόνη (8,7%), κακάο αποβουτυρωμένο (7,4%), γαλακτοματοποιητές: λεκιθίνες (ΣΟΓΙΑΣ) και, βανιλλίνη. Συνεπώς ένα ποσοστό άνω το 70% είναι ζάχαρη και φοινικέλαιο.
Σύμφωνα με το open Food Facts, στο διατροφικό σύστημα Nutriscore έχει την τελευταία βαθμολογία Ε (Bad nutritional quality) και στο NOVA, βαθμολογία 4 ως υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Μην ξεχνάμε επίσης τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά ενώ για τα παιδιά, η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης – ανάλογα με την ηλικία και το φύλο – είναι χαμηλότερη.
Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που κάνει παράλογη την επιλογή των εργαστηρίων Nutella για παιδιά που υποστηρίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού Alessandro Giuli. Η Ferrero ξοδεύει πάνω από 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και χορηγίες προϊόντων της όπως Kinder, Rocher, Tic Tac, Mon Cheri, Pocket coffee, Estatè, Duplo και, φυσικά, Nutella. Πρόκειται για μια υπέρογκη επένδυση που επιτρέπει στη Ferrero να κατευθύνει την κατανάλωση των παιδιών προς τα προϊόντα της.