Τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» – μια πάθηση που σχετίζεται με το μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι – αυξάνονται συνεχώς, οδηγώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να μαγειρεύουμε σε αντικολλητικό σκεύος.
Το τεφλόν είναι το εμπορικό σήμα του πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) και είναι «από τις πιο χημικά αδρανείς, μη τοξικές και μη εύφλεκτες ουσίες που έχουν δοκιμαστεί υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και δεν μεταβολίζεται», ανέφερε μια έκθεση στο Earth and Planetary Sciences.
Το πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει «αν ένα τηγάνι αφεθεί σε εστία πολλή ώρα και το τηγάνι υπερθερμανθεί ή στεγνώσει», λέει το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ, οπότε και κινδυνεύουμε από αυτό οπυ είναι κοινώς γνωστό ως «γρίπη από τεφλόν» — ή ο τεχνικός του όρος, «Πυρετός καπνών πολυμερών».
Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, είναι «μια υποαναγνωρισμένη γριπώδης ασθένεια που σχετίζεται με την εισπνοή των υποπροϊόντων θερμικής αποδόμησης των φθορανθράκων. Η υπερθέρμανση των αντικολλητικών σκευών (Teflon) με επικάλυψη πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) αντιπροσωπεύει την πιο κοινή οδό της επικίνδυνης έκθεσης».
Γρίπη με έντονα συμπτώματα
«Οι ασθενείς με πυρετό πολυμερούς καπνού παρουσιάζουν πυρετό, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και ξηρό βήχα λίγες ώρες μετά την έκθεση».
Η σημαντική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα ή λευκοκυττάρωση (υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων). Εάν έχετε πτηνά για κατοικίδια, ωστόσο, το Κέντρο Δηλητηριάσεων προειδοποιεί ότι «ακόμη και κανονικές ποσότητες θερμότητας μπορούν να παράγουν αρκετούς τοξικούς αναθυμιάσεις για να προκαλέσουν ασθένεια στα πουλιά. Δυστυχώς, το πρώτο σημάδι αυτής της ασθένειας στα πτηνά είναι συχνά ο ξαφνικός θάνατος».
Τα κρούσματα «γρίπης από τεφλόν» αυξάνονται, αναφέρει η Washington Post, κάνοντας λόγο μάλιστα για 267 περιπτώσεις νόσησης.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την ασθένεια: «Είναι πάντα μια καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα πάνω από την εστία καπνού», λέει στο Food & Wine , η Sisavath Keovilay, PhD, σεφ και πανεπιστημιακός στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά πρόεδρος στο Keizer University Center for the Culinary Arts. Επίσης, είναι σημαντικό να μη ζεσταίνετε ποτέ το αντικολλητικό τηγάνι όταν είναι άδειο.