Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγορευμένο και επικίνδυνο φυτοφάρμακο σε ελληνικά κεράσια – Εξάγονται σε 8 χώρες – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγορευμένο και επικίνδυνο φυτοφάρμακο σε ελληνικά κεράσια – Εξάγονται σε 8 χώρες - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Σε κατεψυγμένα ελληνικά κεράσια βρέθηκε το απαγορευμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο Phosmet.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φυτοφάρμακο σε ελληνικά κεράσια. Τα κεράσια εξάγονται σε Βέλγιο, Κύπρο, Γερμανία, Ινδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σιέρα Λεόνε και Ισπανία και περιέχουν απαγορευμένο φυτοφάρμακο. Tα κεράσια ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά της Ολλανδίας.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία Phosmet, μια μέτρια τοξική ένωση, που εμπίπτει στην κατηγορία II τοξικότητας EPA. Απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και ο λόγος της απαγόρευσης, ήταν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της. Στις 26 Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κανονισμό με τον οποίο μείωσε και το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (για τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες που η χρήση του επιτρέπεται) για το Phosmet στα 0.01mg/Kg. Αν και η χρήση του είναι απαγορευμένη και στην Ελλάδα, στα κεράσια η ουσία εντοπίστηκε σε ποσότητα 0,14mg/Kg!

Οι άνθρωποι εκτίθενται στο phosmet μέσω των τροφίμων και του πόσιμου νερού, ακόμα κι αν δεν ζουν κοντά σε περιοχές όπου ψεκάζονται φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με την EFSA η διατροφική έκθεση των καταναλωτών στο Phosmet το 2021 υπερέβη την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη και την οξεία δόση αναφοράς (ARfD) για όλες τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις που αξιολογήθηκαν, οδηγώντας σε μια “κρίσιμη περιοχή ανησυχίας”.

Το Phosmet δεν προκαλεί αναπαραγωγική τοξικότητα και δεν είναι πιθανό να προκαλέσει τερατογόνες επιδράσεις, αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να εξαχθεί ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με την καρκινογένεση του phosmet. Το κύριο όργανο-στόχος για το Phosmet είναι το νευρικό σύστημα. Έρευνες σχετικά με την επίδραση του phosmet (και άλλων οργανοφωσφορικών/χλωριούχων εντομοκτόνων) στον πλακούντα δείχνουν ότι το phosmet έχει βρεθεί ότι εισέρχεται στον πλακούντα και μεταφέρεται στο έμβρυο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο