Σε επιφυλακή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για τη γρίπη των πτηνών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη ένα σύνολο έκτακτων μέτρων που πρότεινε η Πολωνία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και σχετική ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Γεωργίας. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ άμεσα και αποσκοπούν στον περιορισμό της επιδημίας, η οποία έχει ήδη επηρεάσει σοβαρά τη βιομηχανία πουλερικών της χώρας.

Το 2025, η Πολωνία έχει ήδη καταγράψει 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα HPAI, αισθητά αυξημένα σε σχέση με τα 50 του 2024. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν είναι η επέκταση των ζωνών υψηλού κινδύνου γύρω από τις εστίες της νόσου, η μείωση της πυκνότητας των ορνιθοτροφείων και η εφαρμογή αυστηρότερων διαδικασιών απολύμανσης. Οι δράσεις αυτές θα επικεντρωθούν κυρίως σε τρεις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων μεταξύ 22 και 24 Απριλίου. Αν και δεν υπήρξε νέα επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της Επιτροπής έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες με την πολωνική πλευρά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα HPAI καταγράφηκε στην κομητεία Darke του Οχάιο σε εμπορικό κοπάδι παραγωγής αυγών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Αγροτικής Εμπορίας (USDA), η συνολική απώλεια πτηνών από την αρχή του 2025 ανέρχεται ήδη στα 30,6 εκατομμύρια σε εννέα πολιτείες.
Το Οχάιο αποτελεί το επίκεντρο της κρίσης, συγκεντρώνοντας το 44% των συνολικών απωλειών σε εθνικό επίπεδο. Μόνο για το 2025, η πολιτεία έχει χάσει 13,5 εκατομμύρια όρνιθες λόγω της επιδημίας.
Τα συμβατικά συστήματα με κλουβιά έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, με απώλειες 19,6 εκατομμυρίων πτηνών, έναντι 11 εκατομμυρίων σε εκτροφές χωρίς κλουβιά και 26.000 σε βιολογικές εκτροφές. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, παρά τη μικρή αύξηση των εναλλακτικών μορφών εκτροφής, το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών συνεχίζει να προέρχεται από τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις με κλουβιά.
Η Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και των Φυτών (APHIS) του USDA συνεχίζει την παρακολούθηση της κατάστασης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο νέων επιδημικών εξάρσεων. Τυχόν περαιτέρω απώλειες ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ανατιμήσεις στα προϊόντα αυγών σε ολόκληρη τη χώρα.