Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξάνονται τα θύματα δηλητηρίασης από τσάι παπαρουνόσπορου στη Αυστραλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυξάνονται τα θύματα δηλητηρίασης από τσάι παπαρουνόσπορου στη Αυστραλία
spot_img

Είναι άγνωστο πως τοξικοί σπόροι παπαρούνας, εισήλθαν στην τροφική αλυσίδα, χρησιμοποιήθηκαν από μεγάλες εταιρείες τροφίμων και πωλήθηκαν στους καταναλωτές.

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων τροφικής δηλητηρίασης από σπόρους παπαρούνας στην Αυστραλία. Από τα μέσα Νοεμβρίου έχουν αναφερθεί 40 ασθένειες που σχετίζονται με κατανάλωση ακατάλληλου παπαρουνόσπορου, οποίος -άγνωστο πως- εισήλθε στη τροφική αλυσίδα, συσκευάστηκε ως τσάι και άλλα προϊόντα και πουλήθηκε στους καταναλωτές.

Εννέα εταιρείες παρασκευής τροφίμων από παπαρουνόσπορο, ανακάλεσαν τα προϊόντα τους, κυρίως τσάι το οποίο όπως δήλωσαν τα θύματα έχει ένα «παράξενο» σκούρο χρώμα και πολύ πικρή γεύση.

Η τοξικότητα του έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει θηβαΐνη που σε υψηλές δόσεις προκαλεί δηλητηρίαση και συμπτώματα παρόμοια με τη δηλητηρίαση από στρυχνίνη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από θηβαΐνη, μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό και μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια των αισθήσεων. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο η ΕΕ έθεσε νέα ανώτατα όρια για τα αλκαλοειδή οπίου στους σπόρους παπαρούνας που χρησιμοποιούνται ευρέως στο ψωμί. Οι σπόροι της παπαρούνας δεν περιέχουν αλκαλοειδή του οπίου ή τα περιέχουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να μολυνθούν με αλκαλοειδή ως αποτέλεσμα βλάβης που προξενούν τα έντομα, ή μέσω εξωτερικής μόλυνσης των σπόρων κατά τη συγκομιδή, όταν τα σωματίδια σκόνης από το άχυρο (συμπεριλαμβανομένου του τοιχώματος της κάψας) επικολλάται στους σπόρους.

Τα νέα όρια της ΕΕ για τα Αλκαλοειδή του οπίου έχουν ως εξής:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο