Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμηλές θερμοκρασίες: Είναι ασφαλές να αποθηκεύετε τρόφιμα στο μπαλκόνι ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧαμηλές θερμοκρασίες: Είναι ασφαλές να αποθηκεύετε τρόφιμα στο μπαλκόνι ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους;
spot_img

Μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα ευπαθή τρόφιμα έξω κατά τους χειμερινούς μήνες;

Αν και καθυστερημένα ο χειμώνας ήρθε και στην Ελλάδα, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας και μάλιστα σήμερα τις πρωινές ώρες, σημειώθηκε ισχυρός παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία -10,7ο C ήταν στο Νευροκόπι. Στην υπόλοιπη χώρα επικράτησε γενικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Όταν περιμένουμε κόσμο και κάνουμε πολλές αγορές τροφίμων και προετοιμασία φαγητών τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν χωράνε στο ψυγείο, είναι φυσιολογικό και λογικό, κάποιος να σκεφτεί πως μπορεί να αφήσει τα τρόφιμα στο μπαλκόνι ή γενικά σε εξωτερικό χώρο όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και ψύχος. Πόσο ασφαλές είναι αυτό; Καθόλου! σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν καθώς υπάρχει κίνδυνος όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται με μη συμβατικές μεθόδους.

Το ψυγείο και ο καταψύκτης παρέχουν ένα ελεγχόμενο, προστατευτικό περιβάλλον για τα τρόφιμα. Αυτές οι συσκευές διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία που προστατεύει καλύτερα τα τρόφιμα. Το κρύο φαγητό πρέπει να παραμένει κρύο. Τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται γρήγορα στα τρόφιμα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν έστω και για λίγη ώρα. Όταν τα βακτήρια είναι ενεργά στα τρόφιμα, η ανάπτυξή τους θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και το ψυγείο είναι η μόνη ασφαλής επιλογή.

Η αποθήκευση ευπαθών τροφίμων που τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε γκαράζ, σε μπαλκόνι ή βεράντα τα εκθέτει σε κυμαινόμενες θερμοκρασίες. Το να αφήνετε τα τρόφιμα να διατηρούνται σε ασυνεπείς θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας. Το φως του ήλιου αποτελεί μια άλλη απειλή για την ασφαλή διατήρηση του ελέγχου της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα – ειδικά σε ένα αίθριο ή μπαλκόνι ανεξάρτητα εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή.

Η ύπαρξη προστατευτικού περιβάλλοντος για τα τρόφιμα περιλαμβάνει τη διατήρησή τους μακριά από μολύνσεις. Υπαίθρια, περίεργα κατοικίδια και άλλα ζώα θα μπορούσαν να μολύνουν τα τυλιγμένα τρόφιμα που αφήνονται έξω. Όταν το φαγητό δεν φαίνεται, δεν μπορείτε εύκολα να το παρακολουθήσετε. Τα τρωκτικά προκαλούν πραγματική ανησυχία για την υγεία εάν έρθουν σε επαφή με τρόφιμα έξω.

Επιπλέον τα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα σε γκαράζ μπορούν να μολυνθούν από αναθυμιάσεις αυτοκινήτων, φορτηγών, τρακτέρ και εκχιονιστικών. Ο ανθυγιεινός χαρακτήρας ενός γκαράζ παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες για μόλυνση εάν τα τρόφιμα αποθηκεύονται κοντά σε υγρά ή έρχονται σε επαφή με σκόνη και βρωμιά.

Μην συμβιβάζεστε όταν πρόκειται να ψύξετε και να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε σακούλες αποθήκευσης τροφίμων ή στοιβαζόμενα πλαστικά δοχεία για να μεγιστοποιήσετε τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης του ψυγείου σας. Προγραμματίστε το μενού σας έτσι ώστε τα υπολείμματα να είναι ελάχιστα. Ένας σοφός οικοδεσπότης κάνει το πάρτι του χωρίς να ανησυχεί όταν έχει προτεραιότητα τις ασφαλείς πρακτικές τροφίμων.

Την ίδια προειδοποίηση εξέδωσε και το USDA των ΗΠΑ το οποίο στο σημερινό πρωτοσέλιδο στον ιστότοπό του τονίζει: «Ποτέ μην αποθηκεύετε ευπαθή προϊόντα έξω, ακόμα και σε κρύο καιρό. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ξεπαγώσει τα κατεψυγμένα τρόφιμα και οι ποικίλες θερμοκρασίες μπορεί να μην διατηρούν τα τρόφιμα ασφαλή. Επιπλέον, τα ζώα και οι ανθυγιεινές συνθήκες έξω αποτελούν κίνδυνο. Χρησιμοποιείτε πάντα ψυγείο ή καταψύκτη». 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο