CSPI και FDA παίρνουν πρωτοβουλία για σαφείς ετικέτες σε τρόφιμα
Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) στις ΗΠΑ καλεί το κοινό να επικοινωνήσει με τον FDA ώστε να υποστηρίξει τη θέσπιση υποχρεωτικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων. Το CSPI πιστεύει ότι σαφείς και ευδιάκριτες πληροφορίες για θρεπτικά στοιχεία, όπως πρόσθετα σάκχαρα, θερμίδες και λιπαρά, θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.
Ο FDA έχει προτείνει ένα σχέδιο ετικέτας που δείχνει την ποσοστιαία ημερήσια τιμή του προϊόντος (% DV) για κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα και υποδεικνύει εάν το προϊόν είναι “χαμηλό”, “μέτριο” ή “υψηλό” σε κάθε συστατικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF
Το προτεινόμενο σύστημα διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας του FDA θα ενημερώνει τους καταναλωτές πότε τα προϊόντα έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και πρόσθετων σακχάρων. Η εστίασή του σε αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιοριστούν είναι σημαντική, επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λίπη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα από αυτά που συνιστώνται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές – εν μέρει λόγω του φτωχού θρεπτικού περιεχομένου των συσκευασμένων τροφίμων.
Οι πολίτες καλούνται να υπογράψουν σε ψήφισμα ώστε ο FDA να επιβάλει ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας βασισμένες σε στοιχεία που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.