Σχεδόν 50 κρούσματα μόλυνσης από Trichinella έχουν εντοπιστεί σε περιοχή της Αργεντινής. Η τριχινέλλωση, ή τριχίνωση, είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με την κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς ψημένου χοιρινού κρέατος που είναι μολυσμένο με το παράσιτο Trichinella.
Το Υπουργείο Υγείας της Κόρδοβα αναφέρει τώρα 46 κρούσματα τριχίνωσης, ενώ στην αρχή του μήνα είχαν καταγραφεί 13. Οι συνεντεύξεις ασθενών επιβεβαίωσαν την κατανάλωση σαλάμι και chorizo, αλλά δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη μάρκα και οι έρευνες συνεχίζονται.
Το Υπουργείο Υγείας της χώρας συνέστησε στους πολίτες να προσέχουν κατά την κατανάλωση ή την πώληση προϊόντων χοιρινού κρέατος, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα μπορεί αρχικά να συγχέονται με τη γρίπη ή τον COVID-19. Ο οργανισμός προειδοποίησε επίσης για την κατανάλωση ωμού κρέατος ή σπιτικών αλλαντικών που δεν έχουν ελεγχθεί πριν από την επεξεργασία.
Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέτρεψαν τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα σε όλα τα αγορασμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος για πληροφορίες, όπως η επωνυμία του προϊόντος και της εταιρείας, ο αριθμός εξουσιοδότησης εγκατάστασης, οι συνθήκες αποθήκευσης και η ημερομηνία παρασκευής και λήξης.
Παλαιό ξέσπασμα και σχετικά με την Trichinella
Και τον Οκτώβριο του 2021, στην η Κόρδοβα αναφέρθηκαν σχεδόν 250 κρούσματα τριχίνωσης που συνδέθηκαν με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Οι έρευνες συνέδεσαν την επιδημία με χοιρινό κρέας, λουκάνικα και σαλάμι από διάφορες επιχειρήσεις στη Villa del Totoral καθώς η παρουσία προνυμφών Trichinella Spiralis επιβεβαιώθηκε σε ανάλυση από προϊόντα που κατασχέθηκαν.
Τα αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης στους ανθρώπους είναι ναυτία, διάρροια, έμετος, κόπωση, πυρετός και κοιλιακή δυσφορία. Πονοκέφαλοι, πυρετοί, ρίγη, βήχας, πρήξιμο προσώπου και ματιών, πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκοί πόνοι. Μπορεί να ακολουθήσει φαγούρα στο δέρμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων και να έχουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Τα κοιλιακά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μία έως δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Περαιτέρω συμπτώματα συνήθως ξεκινούν δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Η κατάψυξη, η ωρίμανση ή το αλάτισμα, το στέγνωμα, το κάπνισμα ή το ψήσιμο του κρέατος μπορεί να μην σκοτώσει τον οργανισμό. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τριχινέλωσης είναι να μαγειρεύετε το κρέας σε θερμοκρασία 71 βαθμών C (160 βαθμούς F).