Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Τροφικές δηλητηριάσεις από ψάρια μολυσμένα με ciguatoxin

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: Τροφικές δηλητηριάσεις από ψάρια μολυσμένα με ciguatoxin
spot_img

Οι ciguatoxins προκαλούν την ασθένεια Ciguatera η οποία συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση μεγάλων ψαριών που έχουν συσσωρεύσει την τοξίνη.

Το Κέντρο Προστασίας Υγείας (CHP) του Υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ, διερευνά δύο κρούσματα δηλητηρίασης από σιγουατοξίνη. Η υπόθεση αφορά έναν άνδρα και μια γυναίκα ηλικίας 46 ετών, οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης από ciguatoxin, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια, καθώς και μούδιασμα στο πρόσωπο, τη γλώσσα και τα άκρα περίπου έξι ώρες μετά την κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια δείπνου σε εστιατόριο στο Mong Kok στις 18 Ιουλίου. Το ζευγάρι αναζήτησε ιατρική βοήθεια στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του United Christian Hospital και δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Είναι σε σταθερή κατάσταση.

Οι σιγουατοξίνες (CTX) είναι μια κατηγορία τοξικών πολυκυκλικών πολυαιθέρων που βρίσκονται στα ψάρια. Δεν βλάπτουν τα ψάρια που τις μεταφέρουν, αλλά είναι δηλητηριώδεις για τον άνθρωπο. Τα CTX είναι σταθερά στη θερμοκρασία, επομένως δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα ή την κατάψυξη των ψαριών. Επιπλέον, οι τοξίνες είναι άχρωμες και άοσμες, γεγονός που καθιστά αδύνατον τον εντοπισμό τους πριν την κατανάλωση.

         Οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν ότι το ψάρι που καταναλώθηκε προήλθε από την Οκινάουα. Η έρευνα από το CHP βρίσκεται σε εξέλιξη.

         Η δηλητηρίαση από ψάρια Ciguatera δεν είναι ασυνήθιστη στις τροπικές περιοχές. Συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση μεγάλων ψαριών κοραλλιογενών υφάλων που έχουν συσσωρεύσει την τοξίνη στο σώμα, ιδιαίτερα στα εσωτερικά όργανα, μέσω της κατανάλωσης μικρών ψαριών που κατανάλωναν τοξικά φύκια στις θάλασσες γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους.

     Ένα μεγαλύτερο ψάρι είναι επομένως πιο πιθανό να φέρει μεγαλύτερη ποσότητα τοξίνης. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την εμφάνιση του ψαριού εάν περιέχει την τοξίνη.

     Τα άτομα που επηρεάζονται μπορεί να έχουν συμπτώματα μούδιασμα του στόματος και των άκρων, εμετό, διάρροια, εναλλασσόμενες αισθήσεις κρύου και καύσωνα και πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς τους.

     “Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται από τη σιγουατοξίνη θα αναρρώσουν χωρίς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά εάν καταναλωθούν υπερβολικές τοξίνες, μπορεί να επηρεαστεί το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα. Η τοξίνη δεν μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα”, δήλωσε εκπρόσωπος του CHP.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο