Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Διαδικτυακό σεμινάριο για την αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων πρωτεϊνών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Διαδικτυακό σεμινάριο για την αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων πρωτεϊνών
spot_img

Βελτίωση των τρεχουσών πρακτικών και παροχής εναλλακτικών μεθόδων για σύνθετα προϊόντα πρωτεΐνης.

Η ομάδα της EFSA για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ομάδα ΓΤΟ) αξιολογεί επί του παρόντος την ασφάλεια (τοξικότητα και αλλεργιογονικότητα) των νεοεκφραζόμενων πρωτεϊνών σύμφωνα με ειδικές απαιτήσεις που καθορίστηκαν πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, οι οποίες διαμορφώθηκαν κυρίως για την αξιολόγηση λίγων νεοεκφραζόμενων πρωτεϊνών σε έναν δεδομένο ΓΤΟ. Σήμερα, μια δεκαετία αργότερα, αυτή η αξιολόγηση της ασφάλειας των πρωτεϊνών γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας ενός μεγάλου αριθμού νέων πρωτεϊνών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν και να δοκιμαστούν (π.χ. πρωτεΐνες δεσμευμένες με μεμβράνη ή παράγοντες μεταγραφής). Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν και οι νέες εξελίξεις στις μεθοδολογίες αξιολόγησης της ασφάλειας των πρωτεϊνών απαιτούν την ανάγκη βελτίωσης των τρεχουσών πρακτικών και παροχής εναλλακτικών μεθόδων για σύνθετα προϊόντα, προσφέροντας το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, όπως ορίζεται από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Για να προχωρήσει στον τομέα της ασφάλειας των πρωτεϊνών και, ειδικότερα, για την αξιολόγηση της ασφάλειας σύνθετων προϊόντων στο μέλλον, η ομάδα ΓΤΟ διαπίστωσε την ανάγκη δημοσίευσης επιστημονικής γνώμης που θα εξετάζει τις τρέχουσες πρακτικές, τις προκλήσεις και τις μελλοντικές ευκαιρίες όσον αφορά την ασφάλεια των πρωτεϊνών στους ΓΤΟ.
 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Το διαδικτυακό σεμινάριο αποσκοπεί κυρίως στην παροχή σαφήνειας σχετικά με την εντολή της EFSA να αναπτύξει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας των πρωτεϊνών, η οποία θα εκδοθεί από την ομάδα ΓΤΟ στις αρχές του 2025. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Δεκεμβρίου 2023 από τις 15.00 έως τις 16.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Τα αγγλικά θα είναι η γλώσσα της εκδήλωσης και δεν θα παρασχεθεί μετάφραση.

Θα είναι επίσης η ευκαιρία να εισαχθεί μια ανοικτή έρευνα, η οποία θα δρομολογηθεί για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το θέμα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώμης. Η έρευνα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να δοθεί η δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότερων απαντήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ποιος μπορεί να παρευρεθεί;

Η συνάντηση απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της αξιολόγησης της ασφάλειας των πρωτεϊνών. 

Το έντυπο εγγραφής διατίθεται στη διεύθυνση: 

https://events.efsa.europa.eu/event/ar/592/webinar-on-protein-safety-assessment-in-gmos

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο