Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επαναξιολόγηση των αλλεργικών αντιδράσεων από γαλακτωματοποιητές από σπόρους μουστάρδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επαναξιολόγηση των αλλεργικών αντιδράσεων από γαλακτωματοποιητές από σπόρους μουστάρδας
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων εξέτασε τις επιδράσεις του βεχενικού οξέος στα E470a, E471 και E477.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να επανεξετάσει μια επιστημονική αξιολόγηση που σχετίζεται με μια κοινοποίηση της DuPont Nutrition Biosciences Aps σχετικά με το βεχενικό οξύ από σπόρους μουστάρδας που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ορισμένων αλακτωματοποιητών.

- Advertisement -

Από την EFSA ζητήθηκε να εξετάσει τα σχόλια που διατύπωσαν οι γερμανικές αρχές σχετικά με: (α) τη μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης μουστάρδας που θα μπορούσε να καταναλωθεί από τους γαλακτωματοποιητές που κατασκευάζονται από βεχενικό οξύ (E470a, E471 και E477) σε μία μόνο περίπτωση και (β ) η ελάχιστη παρατηρούμενη δόση πρόκλησης (MOED) που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε αλλεργικά στη μουστάρδα άτομα. Η μέγιστη ποσότητα περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μουστάρδας σε βεχενικό οξύ επαναξιολογήθηκε με βάση τα νέα αναλυτικά δεδομένα που παρείχε ο αιτών. 

Για τον υπολογισμό του MOED και την εκτίμηση του κινδύνου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα πρόκλησης τροφής και συστηματικές ανασκοπήσεις σχετικά με τις ελάχιστες παρατηρούμενες κατανομές δόσεων για την πρωτεΐνη μουστάρδας. Το περιθώριο έκθεσης μεταξύ του MOED (0,26 mg πρωτεΐνης μουστάρδας) και της μέγιστης ποσότητας πρωτεΐνης μουστάρδας που θα μπορούσε να καταναλωθεί από τους γαλακτωματοποιητές σε μία μόνο περίπτωση (0,00895475 mg) είναι 29. Προβλέπεται ότι μεταξύ 0,1% και 1% ο αλλεργικός πληθυσμός στη μουστάρδα θα αντιδρούσε με ήπια αντικειμενικά συμπτώματα σε αυτή τη δόση. Συνολικά, η αξιολόγηση είναι συντηρητική, ιδιαίτερα σε σχέση με την έκθεση. 

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και δεδομένα, η επιτροπή NDA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο (≤ 1% πιθανότητα) η από του στόματος κατανάλωση γαλακτωματοποιητών που θα παρασκευάζονται με χρήση βεχενικού οξέος από σπόρους μουστάρδας (δηλ. E470a, E471 και E477) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε αλλεργικά στη μουστάρδα άτομα υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα