Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Οι κίνδυνοι από το φυτοφάρμακο ακεταμιπρίδη – Πρόταση για μείωση των ορίων υπολειμμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Οι κίνδυνοι από το φυτοφάρμακο ακεταμιπρίδη - Πρόταση για μείωση των ορίων υπολειμμάτων
spot_img

Λόγω νέων τοξικολογικών δεδομένων, η EFSA προτείνει μείωση των επιπέδων υπολειμμάτων για το φυτοφάρμακο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε ανακοίνωση της, πρότεινε τη μείωση της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για την acetamiprid, μετά τη δημοσίευση επιστημονικών στοιχείων που δημιουργούν αβεβαιότητες σχετικά με την τοξικότητα της χημικής ουσίας. Συγκεκριμένα, η EFSA προτείνει τη μείωση της ADI από 0,025 σε 0,005 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους (mg/kg σωματικού βάρους) ανά ημέρα.

Με βάση την προτεινόμενη μειωμένη ADI, η EFSA συνιστά επίσης τη μείωση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (ΑΟΚ) για την ακεταμιπρίδη στις καλλιέργειες τροφίμων, καθώς τα ισχύοντα όρια ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η ακεταμιπρίδη είναι δραστική ουσία φυτοφαρμάκου με εντομοκτόνο δράση, η έγκριση της οποίας ανανεώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018. Μετά την επανέγκριση της ακεταμιπρίδης, κατά τη διάρκεια της δικής της διαδικασίας θέσπισης κανόνων, η Γαλλία παρουσίασε νέα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ουσία, τα οποία έκαναν την επιτροπή φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των υπολειμμάτων τους (PPR) της EFSA να εντοπίσει την ανάγκη για αξιολόγηση της ενδοκρινικής διαταραχής της ακεταμιπρίδης.

Επιπλέον, μετά την ανανέωση της έγκρισης του φυτοφαρμάκου το 2018, τέθηκαν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περαιτέρω επιστημονικές δημοσιεύσεις που περιγράφουν μεθόδους για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των παιδιών. Χρησιμοποιώντας τις εν λόγω μεθόδους ανίχνευσης, βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα N-δεσμεθυλο-ακεταμιπρίδης (IM-2-1), ενός μεταβολίτη της ακεταμιπρίδης, στα περισσότερα δείγματα. Επιπλέον, ορισμένα κράτη – μέλη υπέβαλαν στην Επιτροπή στοιχεία ότι βρέθηκαν υψηλά επίπεδα του μεταβολίτη IM-2-1 σε ορισμένα τρόφιμα, ιδίως στο σπανάκι. Ένα άλλο κράτος μέλος απέδειξε στην Επιτροπή πιθανό οξύ κίνδυνο για τους καταναλωτές από την έκθεση στην ακεταμιπρίδη σε αχλάδια και μαρούλια.

Τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να παράσχει συμβουλές σχετικά με το κατά πόσον είναι απαραίτητο να επανεκτιμηθούν οι τοξικολογικές παράμετροι, καθώς και η καταλληλότητα των υφιστάμενων ανωτάτων ορίων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις από την έγκρισή της το 2018.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στο σημερινό σώμα στοιχείων για την ακεταμιπρίδη, υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες όσον αφορά την αναπτυξιακή νευροτοξικότητα της και απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση και εκτίμηση κινδύνου και επικινδυνότητας για τη χημική ουσία. Ως εκ τούτου, η EFSA πρότεινε τη μείωση της ADI και της δόσης αναφοράς οξείας δράσης (ARfD) από 0,025 σε 0,005 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τιμές καθοδήγησης με βάση την υγεία, η EFSA εντόπισε κινδύνους για την υγεία από την ακεταμιπρίδη και συνέστησε τη μείωση των υφιστάμενων ανωτάτων ορίων για 38 προϊόντα, ενώ διατηρεί τα υφιστάμενα όρια μόνο για τα μήλα με κουκούτσια και τις μελιτζάνες. Στη δήλωσή της, η EFSA περιγράφει λεπτομερώς τα προτεινόμενα όρια για τα 38 εμπορεύματα, καθώς και οδηγίες για τους αρμόδιους φορείς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο