Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση της Ελλάδας από το RASFF για πιθανό κίνδυνο από σνακ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση της Ελλάδας από το RASFF για πιθανό κίνδυνο από σνακ
spot_img

Οι αρχές της Ιταλίας κάνουν λόγο για «χημικό κίνδυνο».

Η Μάλτα μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε 9 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για πιθανό κίνδυνο από σνακ. Τα σνακ με βάση το άμυλο είναι προέλευσης Φιλιππίνων και ο λόγος της ειδοποίησης είναι ότι περιέχουν το μη εγκεκριμένο πρόσθετο (χρώμα τροφίμων) Ε110. Ήδη τα σνακ έχουν ανακληθεί στην Ιταλία και το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει στην ανακοίνωση: «Ανάκληση λόγω χημικού κινδύνου».

Στην Ιταλία έχουν ανακληθεί τα σνακ:  

  • ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT VINEGAR
  • CHIPS LALA FISH CRACKER CLASSIC
  • CHIPS LALA FISH SWEET CHILI
  • JACK & JILL – PH CHIPS J&J CHIZ CURLS 50X 55G
  • ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT INEGAR

Πρόσφατα η Γερμανία είχε ανακαλέσει από την αγορά τα πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα σνακ TAKIS, τα οποία δεν ανέφεραν στη λίστα συστατικών ότι περιέχουν Sunset Yellow η αναγραφή του οποίου είναι υποχρεωτική στην ΕΕ και επιπλέον πρέπει να υπάρχει και η προειδοποίηση: «Μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά». 

To E 110 είναι η χρωστική Sunset Yellow χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως χρωστική ουσία που δίνει πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα συνήθως σε καραμέλες, επιδόρπια, σνακ, σάλτσες και κονσερβοποιημένα φρούτα. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0–4 mg/kg σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΥ/FAO. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν E110 να φέρουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην υπερκινητικότητα των παιδιών.

Tα JACK & JILL – PH CHIPS J&J CHIZ CURLS 50X 55G
Τα CHIPS LALA FISH CRACKER CLASSIC
Τα ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT VINEGAR
Τα CHIPS LALA FISH SWEET CHILI

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο