Και οι δύο χρωστικές περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.
Στις 15 Ιανουαρίου 2025, ο FDA ανακοίνωσε επίσημα ότι απαγόρευσε τη χρήση της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 σε όλα τα τρόφιμα. Παρόλο που η χρήση της χρωστικής στα καλλυντικά απαγορεύτηκε το 1990, αφού διαπιστώθηκε ότι προκαλεί καρκίνο σε αρουραίους, οι εταιρείες μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν ακόμα στα τρόφιμα. Έτσι και έκαναν.
Η κόκκινη χρωστική Νο. 3 δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για να δώσει στα τρόφιμα και τα ποτά ένα έντονο, αφύσικο κόκκινο χρώμα, αλλά και για να αλλάξει τον χρωματισμό των τροφίμων που δεν είναι κόκκινα.
«Ο κόσμος νομίζει ότι «ξέρω ποια τρόφιμα έχουν χρωστικές ουσίες και ποια όχι», αλλά όχι, δεν ξέρεις», δήλωσε στο CBS News η σύμβουλος περιβαλλοντικής υγείας Lisa Lefferts. «Τα λευκά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν χρωστικές ουσίες, τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως υγιεινά και φυσικά μπορεί να περιέχουν χρωστικές ουσίες, τα αυγοτάραχα μπορεί να περιέχουν χρωστικές ουσίες, απλά είναι πολύ δύσκολο να τα ξέρεις και να τα αποφύγεις, εκτός αν κοιτάξεις την ετικέτα». Με άλλα λόγια, θα πρέπει όλοι να διαβάζουμε τα συστατικά όλων όσων βάζουμε στο σώμα μας.
Ωστόσο, αν και η απόφαση, η οποία δίνει στις εταιρείες προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2027 για να βρουν μια πιο υγιεινή επιλογή για τα προϊόντα τους, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφήνει ένα ερώτημα που πλανάται: Τι θα γίνει με τη κόκκινη χρωστική Νο. 40; Όπως και η κόκκινη χρωστική Νο. 3, το No. 40 χρησιμοποιείται αφειδώς στα προϊόντα όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα δύο παρασκευάζονται από πετρέλαιο και δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από τον χρωματισμό των τροφίμων, θα περίμενε κανείς ότι θα απαγορευόταν και τη κόκκινη χρωστική Νο. 40. Ωστόσο, ο λόγος που δεν έχει απαγορευτεί έγκειται στο γεγονός ότι το κόκκινο Νο. 3 έχει συνδεθεί με καρκίνο σε αρουραίους, ενώ το κόκκινο Νο. 40 όχι.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Occupational and Environmental Health, η κόκκινη χρωστική Νο. 40 περιέχει βενζιδίνη και άλλες ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης είναι ικανή να προκαλέσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Αλλά χωρίς τα οριστικά στοιχεία ότι προκαλεί καρκίνο στα έμβια όντα, ο FDA δεν βλέπει την ανάγκη να το απαγορεύσει.
Παρόλο που ο FDA δεν έχει απαγορεύσει τη κόκκινη χρωστική Νο. 40 σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να λάβουν διαφορετική απόφαση για τους κατοίκους τους. Το 2024, η Καλιφόρνια ψήφισε τον νόμο της Καλιφόρνιας για την ασφάλεια των σχολικών τροφίμων, στον οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η χρήση της χρωστικής στα σχολικά τρόφιμα.
Η απόφαση βασίστηκε σε μια έκθεση του 2021 από το Γραφείο Αξιολόγησης Κινδύνων για την Περιβαλλοντική Υγεία (OEHHA) της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, η οποία διαπίστωσε ότι η κόκκινη χρωστική Νο. 40, μαζί με άλλες συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων, «συνδέονται με δυσμενείς νευροσυμπεριφορικές εκβάσεις σε ορισμένα παιδιά».
Αν δεν τρώτε πάντα ολικής και βιολογικά τρόφιμα, είναι πιθανό να πέσετε πάνω σε συνθετικές χρωστικές και συντηρητικά που δεν είναι ακριβώς καλά για εσάς. Αλλά όσο αυτά τα συστατικά δεν έχει βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο (ακόμα), ο FDA θα τα αφήσει ανεπηρέαστα. Αν ανησυχείτε για τη κόκκινη χρωστική Νο. 40, πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας διαβάζοντας τις ετικέτες κάθε τροφίμου που αγοράζετε και προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή του.