Τι γίνεται με την απορρόφηση αλουμινίου κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία;
Μεταξύ των viral hacks που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι και αυτό του να ψήνεις ποπ κορν με αλουμινόχαρτο!
Οι δημιουργοί των βίντεο τοποθετούν τους κόκκους καλαμποκιού σε αλουμινόχαρτο, τους τυλίγουν σφιχτά πάνω από ένα τηγάνι, και γίνεται το μαγικό… Οι κόκκοι ανοίγουν μέσα στο αλουμινόχαρτο χωρίς να λερώνεται στην πραγματικότητα καμία συσκευή μαγειρέματος!
Είναι όμως το αλουμινόχαρτο ασφαλές για την παρασκευή ποπ κορν;
- Κίνδυνος εγκαύματος: Το αλουμινόχαρτο θερμαίνεται πολύ γρήγορα και θα μπορούσε μας κάψει εκτός κι αν το πιάσουμε με ειδικά θερμικά γάντια
- Θέματα υγείας: Η θέρμανση μπορεί να προκαλέσει τη μεταφορά μικρής ποσότητας αλουμινίου στο ίδιο το φαγητό, το οποίο φυσικά είναι επικίνδυνο για την υγεία, αν γίνεται επανειλημμένα.
- Κίνδυνος αποτυχίας: Η όλη διαδικασία απαιτεί τη συνεχή και προσεκτική επίβλεψή μας καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το ποπ κορν ή να ανοίξει η σακούλα από αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Κίνδυνοι από το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, υπήρχε η ανησυχία ότι το μαγείρεμα με τηγάνια αλουμινίου ή η αποθήκευση ποτών και αναψυκτικών σε κουτιά αλουμινίου προκαλούσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ, θεωρία που δεν αποδείχθηκε ποτέ επιστημονικά. Αν και δεν έχει αποδειχθεί αν οι υψηλότερες ποσότητες αλουμινίου σε είδη διατροφής σχετίζονται με την εκδήλωση κάποιων νόσων, το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ή το μαγείρεμα με αλάτι, ξύδι ή πολύ όξινα συστατικά είναι πιθανό να προκαλέσουν μεταφορά αλουμινίου στο φαγητό. Η ποσότητα θεωρείται γενικά ασφαλής και όχι επιβλαβής αφού το μεγαλύτερο μέρος του αλουμινίου θα περάσει από τον πεπτικό σωλήνα και τελικά θα καταλήξει στην τουαλέτα.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη κάνει λόγο για «υψηλό δυνητικό κίνδυνο για άτομα με ορισμένες παθήσεις (ιδιαίτερα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) και παιδιά». Σημείωσε επίσης ότι διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά επίπεδα πιθανής απορρόφησης αλουμινίου.
Γενικά, τα τρόφιμα που είναι λιγότερο όξινα, λιγότερο αλμυρά και περιέχουν λιγότερα υγρά τείνουν να απορροφούν μικρότερες ποσότητες αλουμινίου. Από την άλλη πλευρά, το μαριναρισμένο κρέας και/ή το ψάρι με λεμόνι τείνουν να απορροφούν περισσότερο αλουμίνιο κατά το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο.