Νέο περιστατικό ανάκλησης λόγω λανθασμένης ετικέτας από την οποία απουσιάζουν τρία συστατικά
Όχι ένα αλλά τρία αλλεργιογόνα δεν αναγράφονται σε σαλάτα ζυμαρικών Caesar με κοτόπουλο που ανακλήθηκε. Πρόκειται για τη σαλάτα caesar pasta με κοτόπουλο με ημερομηνία Best before 21.02.2025 Κωδικός EAN: 8718477020866 των 400g της εταιρείας Salling Group που πωλείται από τα σουπερμάρκετ Netto στη Δανία.
Το προϊόν έχει κολλημένη λανθασμένη ετικέτα. Η εσφαλμένη ετικέτα περιγράφει το προϊόν ως “Γεύμα σαλάτα με κοτόπουλο και μέλι μουστάρδας”. Αυτό σημαίνει ότι τα αλλεργιογόνα γάλα, ψάρι και κριθάρι δεν εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος.
«Οι καταναλωτές με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στο γάλα, το ψάρι ή το κριθάρι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή αλλεργική αντίδραση εάν καταναλώσουν το προϊόν» προειδοποιεί η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.
Ζημιά δισεκατομμυρίων στη Βιομηχανία τροφίμων από λανθασμένες ετικέτες
Παρά τη σοβαρότητά τους, τα λάθη στις ετικέτες δεν λαμβάνουν την ίδια προσοχή με τις περιπτώσεις μικροβιακής μόλυνσης, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, που συχνά κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, το υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος αναδεικνύει την ανάγκη για βελτιωμένες πρακτικές επισήμανσης στη βιομηχανία τροφίμων.
Η ανάλυση των δεδομένων του FDA από την Loftware, έναν παγκόσμιο ηγέτη στις λύσεις επισήμανσης και εφοδιαστικής αλυσίδας, αποκάλυψε ότι τα λάθη στις ετικέτες ήταν η κύρια αιτία ανάκλησης τροφίμων το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 45,5% (192) των 422 περιστατικών ανάκλησης που κόστισε στη βιομηχανία τροφίμων περίπου 1,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες δαπάνες.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που καλύπτει τα έτη 2008–2018 το 46% περιστατικών και ανακλήσεων οφείλονταν σε αδήλωτη παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων. Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πιο κοινά αδήλωτα αλλεργιογόνα – σιτάρι, οστρακοειδή, αυγά, ψάρια, φιστίκια, γάλα, ξηροί καρποί και σόγια – ευθύνονται για το 90% εκατό όλων των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων και είναι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται πολλά άλλα συστατικά.
Η αντιμετώπιση των λαθών στις ετικέτες αναδεικνύεται ως κρίσιμη προτεραιότητα για τη βιομηχανία τροφίμων, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για την αποφυγή σημαντικών οικονομικών απωλειών. Η έγκαιρη επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις επισήμανσης μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τον κλάδο.