Εάν καταναλωθεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιματηρή διάρροια έως και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
Αν το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού δεν έχει υποστεί σωστή παστερίωση, μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli. Τα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα (π.χ. κάποια παραδοσιακά τυριά) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιρυτιδικοί οροί: Οι επώνυμες μάρκες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι 4 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανία και διπολική διαταραχή παρουσιάζουν τα παιδιά που περνούν ώρες μπροστά σε οθόνη – Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες
Ένα τέτοιο είναι και το τυρί Hebridean Blue Cheese της εταιρείας Isle of Mull Cheese που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο (ωμό) αγελαδινό γάλα. Η παρασκευάστρια εταιρεία προχώρησε σε ανάκληση του συγκεκριμένου τυριού, λόγω ανίχνευσης του βακτηρίου E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, σε παρτίδα με ημερομηνία λήξης 10 Απριλίου 2025 και κωδικό 8051224.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ψωμιού από μεγάλη αλυσίδα φούρνων – Οι τρεις λόγοι που το έκαναν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
Εάν καταναλωθεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιματηρή διάρροια έως και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι πελάτες καλούνται να επιστρέψουν το προϊόν πίσω σε ένα κατάστημα το συντομότερο δυνατό για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Οι ανακοινώσεις σημείων πώλησης θα εμφανίζονται σε όλους τους λιανοπωλητές που πωλούν το τυρί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παραγγελίες Delivery: Οι σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
Πώς μολύνεται το τυρί με E. coli;
Το τυρί μπορεί να μολυνθεί με Escherichia coli (E. coli) με διάφορους τρόπους κατά τη διαδικασία παραγωγής και διανομής του. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση είναι:
1. Μολυσμένο γάλα – Αν το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού δεν έχει υποστεί σωστή παστερίωση, μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)
- 2. Κακός χειρισμός και ανθυγιεινές συνθήκες παραγωγής – Εργαλεία, μηχανήματα και επιφάνειες που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο στο τυρί. Επιπλέον, αν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν σωστούς κανόνες υγιεινής (π.χ. ανεπαρκές πλύσιμο χεριών) μπορούν να μολύνουν το προϊόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πράσινες ελιές μεγάλου σουπερμάρκετ είναι γεμάτες με απαγορευμένα φυτοφάρμακα
3. Μόλυνση κατά την ωρίμανση και αποθήκευση – Αν το τυρί εκτεθεί σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία και θερμοκρασία χωρίς σωστό έλεγχο, μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη του E. coli. Η επαφή με μολυσμένα νερά ή άλλα προϊόντα μπορεί επίσης να μεταφέρει βακτήρια στο τυρί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κατσαρόλα που πωλείται και στην Ελλάδα – Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς
4. Μόλυνση κατά τη διανομή και πώληση – Η κακή ψύξη στα σημεία πώλησης μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη του βακτηρίου. Η επαφή του τυριού με μολυσμένα εργαλεία κοπής ή χέρια κατά τη συσκευασία και την εξυπηρέτηση πελατών μπορεί να το επιμολύνει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκόνη κάρυ τίγκα στο μόλυβδο – Επείγουσα ανάκληση
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.