Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία αφθώδους πυρετού σε κοπάδια στη Γερμανία μετά από 40 χρόνια – Έκτακτα μέτρα και ζώνες αποκλεισμού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία αφθώδους πυρετού σε κοπάδια στη Γερμανία μετά από 40 χρόνια - Έκτακτα μέτρα και ζώνες αποκλεισμού
spot_img

Νέα πρόκληση για την Ευρωπαϊκή κτηνοτροφία

Ο αφθώδης πυρετός (FMD) ή η νόσος του αφθώδους πυρετού (HMD) είναι μια μολυσματική και μερικές φορές θανατηφόρος ιογενής νόσος που προσβάλλει κυρίως τα δάχτυλα των δακτύλων των οικόσιτων και των άγριων βοοειδών. Ο ιός προκαλεί υψηλό πυρετό που διαρκεί δύο έως έξι ημέρες, ακολουθούμενο από φουσκάλες μέσα στο στόμα και κοντά στις οπλές των ζώων που μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν χωλότητα.

Τα ζώα που προσβάλλονται περιλαμβάνουν βοοειδή, νεροβούβαλους, πρόβατα, κατσίκες, χοίρους, αντιλόπες, ελάφια και βίσονες.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την Παρασκευή το πρώτο ξέσπασμα αφθώδους πυρετού στη χώρα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σε ένα κοπάδι νεροβούβαλων στα περίχωρα του Βερολίνου. Μέχρι τώρα θεωρούταν ότι η Γερμανία ήταν απαλλαγμένη από αφθώδη πυρετό.

Ο αφθώδης πυρετός έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην εκτροφή ζώων, καθώς είναι εξαιρετικά μολυσματικός και μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα ζώα σχετικά εύκολα μέσω επαφής με μολυσμένο γεωργικό εξοπλισμό, οχήματα, ρούχα και ζωοτροφές και από οικόσιτα και άγρια ​​αρπακτικά. Ο περιορισμός του απαιτεί σημαντικές προσπάθειες στον εμβολιασμό, την αυστηρή παρακολούθηση, τους περιορισμούς στο εμπόριο, τις καραντίνες και τη θανάτωση τόσο των μολυσμένων όσο και των υγιών (μη μολυσμένων) ζώων.

Κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Ο ιός ανιχνεύθηκε σε έναν νεροβούβαλο στο Βρανδεμβούργο τον Ιανουάριο του 2025. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τον ιό του αφθώδους πυρετού είναι πολύ σπάνιες, παρουσίασαν ήπια πορεία και ήταν αποτέλεσμα
άμεσης και εντατικής επαφής με άρρωστα ζώα.

Λοιμώξεις και μολύνσεις και ασθένειες στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και της από άνθρωπο σε άνθρωπο μετάδοση δεν είναι γνωστές. Η κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα – για παράδειγμα με τη μορφή παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό, όπως γιαούρτι ή παγωτό ή πλήρως μαγειρεμένο κρέας – δεν αναμένεται να προκαλέσει μόλυνση από τον αφθώδη πυρετό.
Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) συνιστά γενικά να μην καταναλώνεται
νωπό γάλα, καθώς δεν έχει θερμανθεί πριν από την κατανάλωση και μπορεί επίσης να είναι μολυσμένο με άλλα
παθογόνα μικρόβια.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά κρούσματα τροφογενών ασθενειών ή μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνολικά, μεταξύ των ετών 1921 και 2007, μόνο περίπου 40 περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου από τον ιό του αφθώδους πυρετού έγιναν γνωστές. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιδημίας αφθώδους πυρετού στη Μεγάλη Βρετανία το 2001 με πάνω από 2000 κρούσματα σε ζώα, οι άνθρωποι δεν μολύνθηκαν.
Ο ιός του αφθώδους πυρετού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην αφυδάτωση, το κρύο και τις υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού.
Στο νωπό γάλα, στο ανεπαρκώς θερμαινόμενο γάλα, στο κατεψυγμένο και στο παστό κρέας
ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για μήνες υπό κατάλληλες συνθήκες.

Τα μέτρα στη Γερμανία

Μέτρα για τον περιορισμό της άκρως μολυσματικής νόσου, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και μπορεί να τη μεταδώσει, εφαρμόζονται και τα προσβεβλημένα ζώα έχουν ήδη υποβληθεί σε ευθανασία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης είπε ότι έχει δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού 3 χιλιομέτρων και ζώνη παρακολούθησης 10 χιλιομέτρων και δεν επιτρέπεται να βγαίνουν άλλα προϊόντα ή ζώα από αυτές τις ζώνες.

Οι τοπικές αρχές ερευνούν πώς μολύνθηκαν τα ζώα, αλλά ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται μέτρα σε ομοσπονδιακό ή διεθνές επίπεδο.

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζονται επίσημα ως απαλλαγμένες από τη νόσο. Σύμφωνα με το FLI Animal Health Research Institute, τα τελευταία κρούσματα στη Γερμανία σημειώθηκαν το 1988.

Το FLI είπε ότι η ασθένεια εμφανίζεται τακτικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σε πολλές ασιατικές χώρες και σε μέρη της Νότιας Αμερικής. Τα παράνομα εισαγόμενα ζωικά προϊόντα από αυτές τις χώρες απειλούν την ευρωπαϊκή γεωργία, ανέφερε.

Η Νότια Κορέα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία

Το Υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία, μετά το πρόσφατο ξέσπασμα αφθώδους πυρετού (FMD) που ανακαλύφθηκε σε κοπάδι βουβάλων στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο, αναφέρει το DPA, σύμφωνα με το Agerpres.

Επιπλέον, από τις 27 Δεκεμβρίου 2024  πραγματοποιούνται τεστ για τον ιό του αφθώδους πυρετού σε όλα τα γερμανικά προϊόντα χοιρινού κρέατος που θα παραδοθούν στη Νότια Κορέα. Επί του παρόντος, περίπου 360 τόνοι γερμανικού χοιρινού κρέατος βρίσκονται σε καραντίνα και υποβάλλονται σε αναλύσεις. Την Κυριακή, οι χειριστές του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και του πάρκου άγριας ζωής Tierpark, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εγκαταστάσεων για την προστασία των ζώων και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο