Τι αναφέρει το έγγραφο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων.
Στις 5 Ιουλίου 2024 η EFSA ζήτησε από την επιστημονική της επιτροπή να καταρτίσει έγγραφο οδηγιών για την αξιολόγηση και την ενσωμάτωση των στοιχείων από επιδημιολογικές μελέτες για χρήση στις επιστημονικές αξιολογήσεις της.
Το έγγραφο καθοδήγησης παρέχει μια εισαγωγή στις επιδημιολογικές μελέτες και απεικονίζει τις τυπικές μεροληψίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σχέδια επιδημιολογικών μελετών. Στη συνέχεια περιγράφει βασικές επιδημιολογικές έννοιες που σχετίζονται με την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων.
Στο έγγραφο επισυνάπτονται διάφορα παραδείγματα αξιολόγησης πειραματικών μελετών και μελετών παρατήρησης με τη χρήση εργαλείου RoB για να καταδειχθεί η εφαρμογή της προσέγγισης. Το τελευταίο μέρος του εγγράφου επικεντρώνεται στα διάφορα στάδια της ενσωμάτωσης των τεκμηρίων, αρχικά εντός και στη συνέχεια μεταξύ διαφορετικών ροών τεκμηρίων.
Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό του κινδύνου, η οδηγίες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αποδεικτικά στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες στον άνθρωπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μοντελοποίηση δόσης-απόκρισης, ενώ παρουσιάζονται διάφορες διαφορετικές επιλογές. Τέλος, η καθοδήγηση εξετάζει την εφαρμογή παραγόντων αβεβαιότητας στον χαρακτηρισμό του κινδύνου όταν χρησιμοποιούνται στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας συστατικών τροφίμων
Η Ευρωπαικη βιομηχανία συστατικών τροφίμων (EU Specialty Food Ingredients) εξέδωσε ένα έγγραφο για να εξηγήσει ότι οι επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης δεν έχουν έλεγχο των εκθέσεων και των συγχυτικών μεταβλητών και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποδείξουν σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ ενός συστατικού τροφίμων και της ανθρώπινης υγείας.
Οι μελέτες πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό συσχετίσεων και την ανάπτυξη υποθέσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν περαιτέρω έρευνες που αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα και μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου ενός συστατικού τροφίμων μόνο υπό την προϋπόθεση μιας στιβαρής εξέτασης των πιθανών μεροληψιών.
Τέλος, τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων.