Το 2021, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον Νόμο για την ασφάλεια, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα για την τροφική αλλεργία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε σουσάμι στον κατάλογο των αλλεργιογόνων που είναι υποχρεωτικά για συμπερίληψη στις ετικέτες των τροφίμων έως το 2023.
Μια νέα μελέτη στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν από μόνοι τους μια αλλεργική αντίδραση στο σουσάμι, περισσότερο από το 56% των προϊόντων που την προκάλεσαν και περιείχαν σουσάμι δεν το δήλωσαν στην ετικέτα.
“Το σουσάμι είναι η ένατη πιο συχνή παιδική τροφική αλλεργία στις ΗΠΑ, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν στις ετικέτες των τροφίμων ή λείπει εντελώς σαν πληροφορία” λέει η αλλεργιολόγος Katie Kennedy, MD, μέλος του ACAAI και ανώτερος συγγραφέας στην εφημερίδα.
“Αυτό που ανακαλύψαμε στη μελέτη μας ήταν ότι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν γεγονότα που σχετίζονται με τυχαία κατάποση σουσαμιού, πολλοί ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν ότι λέξεις όπως το ‘ταχίνι’ σήμαιναν σουσάμι. Επειδή η λέξη “σουσάμι” συχνά δεν χρησιμοποιείται στις ετικέτες, τα ατυχήματα συμβαίνουν με μεγαλύτερο ρυθμό.”
Η μελέτη εξέτασε 379 αυτοαναφερθέντα συμβάντα που σχετίζονται με σουσάμι στα οποία συμμετείχαν 327 άτομα με 360 να έχουν ευδιάκριτες ανεπιθύμητες κλινικές αντιδράσεις. 19 συμβάντα αφορούσαν ένα ζήτημα επισήμανσης σουσαμιού που δεν οδήγησε σε κάποια αντίδραση. Οι περισσότερες αναφορές (85%) αφορούσαν γονείς που παρείχαν πληροφορίες για συμβάντα των παιδιών τους.
«Περίπου το 48% των αλλεργικών αντιδράσεων απαιτούσαν νοσηλείες ή επίσκεψη στα επείγοντα», λέει ο αλλεργιολόγος Kim Nguyen, MD, μέλος του ACAAI και συν-συγγραφέας της εργασίας. “Τα περισσότερα από τα γεγονότα (63%) συνέβησαν στο σπίτι, περίπου το 11% των γεγονότων συνέβησαν σε ένα εστιατόριο, το 5% στο σπίτι ενός φίλου και το 4% των γεγονότων συνέβησαν στο σχολείο. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αναφορά ενός συμβάντος ήταν η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατάποση (99%) και μόλις το 1% με απλή επαφή.
«Ορισμένες από τις εκθέσεις οφείλονταν σε προϊόντα που δηλώθηκαν ότι περιέχουν «μπαχαρικά» ή «φυσικές γεύσεις» και απαιτούσαν από τους καταναλωτές να καλέσουν την εταιρεία ή τον κατασκευαστή για να διευκρινίσουν τα συστατικά», λέει η Δρ Kennedy. Ένα από τα αναφερόμενα γεγονότα συνέβη σε ένα παιδί με γνωστή αλλεργία στο σουσάμι και είχε φάει ρολό κρέατος φτιαγμένο με φρυγανιά. Οι γονείς αργότερα έμαθαν ότι τα “μπαχαρικά” που επισημαίνονται στη φρυγανιά περιείχαν σουσάμι.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σαφής και συγκεκριμένη επισήμανση του προϊόντος για το σουσάμι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ανεπιθύμητων συνεπειών, ειδικά αναφυλαξίας, σε άτομα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα τρόφιμα.
Πηγή: Science Daily