Πόσο επηρεάζει η εξουθένωση των εργαζομένων στο Foodservice τις συμπεριφορές τους για την ασφάλεια των τροφίμων.
Μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι τροφιμογενείς ασθένειες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αποδίδεται σε λάθος χειρισμό τροφίμων από τους εργαζομένους στη βιομηχανία τροφίμων, μεταξύ των οποίων και η εστίαση. Ένας από τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων των υπαλλήλων των υπηρεσιών εστίασης είναι η επαγγελματική εξουθένωση η οποία οδηγεί σε λάθη, όσον αφορά στην τήρηση των προτύπων υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο τους πελάτες.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διερεύνησε την επίδραση της κούρασης/εξουθένωσης των εργαζομένων σε εστιατόρια, στην ασφάλεια τροφίμων. Η Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 267 μη διευθυντικοί υπάλληλοι εστιατορίου εστιάζει σε τρεις διαφορετικές πηγές εξουθένωσης:
(1) προσωπικά, που σχετίζονται με προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα
(2) συναδέλφους, που σχετίζονται με σύγκρουση με συναδέλφους και
(3) η ίδια η εργασία, που σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στον εργαζόμενο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εξάντλησης των εργαζομένων και της εργασιακής απόδοσης και επιβεβαίωσαν ότι διαφορετικοί τύποι επαγγελματικής εξουθένωσης μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τις συμπεριφορές ασφάλειας τροφίμων των εργαζομένων. Η προσωπική εξουθένωση είναι λιγότερο σχετική με την εργασία ενός ατόμου σε σύγκριση με την επαγγελματική εξουθένωση, ενώ η εξουθένωση που σχετίζεται με τους συναδέλφους και την εξαντλητική εργασία, έχουν αρνητική επίδραση στη δέσμευση των εργαζομένων προς τη δουλειά τους και ότι η δέσμευση των εργαζομένων επηρεάζει τις συμπεριφορές σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η γνώση για την ασφάλεια των τροφίμων από μόνη της δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαρκείς πρακτικές ασφάλειας τροφίμων και πως οι εταιρείες θα ήταν φρόνιμο να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειές τους για τη μείωση της παρουσίας στρεσογόνων παραγόντων που προκαλούν εξάντληση των εργαζομένων, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δέσμευση των εργαζομένων και έτσι να προωθήσουν επαρκείς συμπεριφορές ασφάλειας τροφίμων. Επίσης με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης, και σημειώνοντας ότι η οργανωτική δέσμευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συμπεριφορά των εργαζομένων για την ασφάλεια των τροφίμων, μια εταιρεία θα ήταν καλό να διασφαλίσει ότι οι υπάλληλοί της αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς από την εταιρεία, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για αυξημένη δέσμευση των εργαζομένων, η οποία με τη σειρά της θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις σωστές συμπεριφορές για την ασφάλεια των τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολοκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Jihee Choi, Does Foodservice Employees’ Burnout Influence Their In-role and Extra-role Food Safety Behaviors? A Structural Modeling Approach, Journal of Food Protection, Volume 87, Issue 1, 2024, 100200, ISSN 0362-028X, https://doi.org/10.1016/j.jfp.2023.100200. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X23068849)