ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκή ειδοποίηση για κίνδυνο πνιγμού από αγκίστρι σε πλοκάμια χταποδιού μετά από...

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση για κίνδυνο πνιγμού από αγκίστρι σε πλοκάμια χταποδιού μετά από καταγγελία καταναλωτή

4 λεπτά ανάγνωσης

Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο ή το γαστρεντερικό σύστημα

Ένας καταναλωτής στην Ιταλία έτρωγε ανυποψίαστος πλοκάμι ωκεάνιου χταποδιού όταν βρέθηκε μπροστά σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη έκπληξη. Μέσα στο προϊόν εντοπίστηκε αγκίστρι ψαρέματος, ένα ξένο μεταλλικό σώμα που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό εάν καταποθεί. Η καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές κινητοποίησε τους μηχανισμούς ελέγχου και οδήγησε στην έκδοση ευρωπαϊκής ειδοποίησης ασφάλειας τροφίμων στις 12 Ιουνίου 2026. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, η διανομή του προϊόντος περιοριζόταν στην Ιταλία, ενώ η χώρα προέλευσης ήταν η Ινδονησία.

- Advertisement -

Παρότι στο πεδίο των κινδύνων δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένος βιολογικός ή χημικός κίνδυνος, οι αρμόδιες αρχές κατέταξαν το περιστατικό ως «σοβαρό» ως προς την εκτίμηση του κινδύνου. Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και στην παρακολούθηση των μέτρων ανάκλησης ή απόσυρσης του προϊόντος από την αγορά. Η κοινοποίηση επισημάνθηκε τόσο για προσοχή όσο και για περαιτέρω παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές.

Η παρουσία αγκιστριών ή άλλων μεταλλικών ξένων σωμάτων σε προϊόντα αλιείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο ή το γαστρεντερικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό, ακόμη και όταν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, οι σχετικές κοινοποιήσεις αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων.

- Advertisement -
H Ευρωπαϊκή ειδοποίηση για τον σοβαρό κίνδυνο

Η υπόθεση του 38χρονου στο Αγρίνιο που κατάπιε χταπόδι με αγκίστρια

Το νέο περιστατικό φέρνει ξανά στη μνήμη την υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2025, όταν ένας 38χρονος από το Αγρίνιο κατέληξε στο νοσοκομείο αφού κατάπιε κομμάτι χταποδιού που περιείχε τρία αγκίστρια. Ο άνδρας είχε πιάσει ο ίδιος το χταπόδι, χωρίς να αντιληφθεί ότι στο εσωτερικό του είχαν παραμείνει τα μεταλλικά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος τα αγκίστρια σφηνώθηκαν στον λαιμό του, προκαλώντας σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή και κινητοποιώντας άμεσα τις υγειονομικές υπηρεσίες.

- Advertisement -

Μετά από διακομιδή και εξειδικευμένη αντιμετώπιση στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», οι γιατροί προχώρησαν σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα ξένα σώματα στα αλιευτικά προϊόντα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία ή θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση μετά τον καθαρισμό τους.

Ο 38χρονος από το Αγρίνιο που κατάπιε χταπόδι με αγκίστρια

Αγκίστρι και σε συσκευασμένη σαλάτα με χταπόδι και καλαμάρι

Ακτινογραφία ασθενούς μετά την κατάποση αγκιστριού ψαρέματος

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, τον Δεκέμβριο του 2024, ένας καταναλωτής στη Σλοβενία εντόπισε μεταλλικό αγκίστρι ψαρέματος μέσα σε συσκευασμένη σαλάτα θαλασσινών που περιείχε χταπόδι και καλαμάρι και είχε παρασκευαστεί από την ιταλική εταιρεία Cesare Regnoli & Figli Srl. Η καταγγελία οδήγησε σε κοινοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), ενώ οι σλοβενικές αρχές προχώρησαν στην απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Καφές: Έως 47% χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος για όσους πίνουν καθημερινά

Μεγάλη μελέτη σε σχεδόν 355.000 ανθρώπους αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την καλύτερη υγεία του ήπατος

Νέος συναγερμός για μολυσμένο σουσάμι: Η Ελλάδα μπλόκαρε 4 φορτία, λίγες ημέρες μετά την υπόθεση του ελληνικού προϊόντος

Τέσσερις νέες απορρίψεις εισαγόμενου σουσαμιού από τη Νιγηρία λόγω Salmonella καταχώρισε η Ελλάδα στο RASFF.

Πρωινό: Βρώμη ή δημητριακά; Ποια επιλογή βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι φυτικές ίνες, ο βαθμός επεξεργασίας και η πρόσθετη ζάχαρη καθορίζουν την επίδραση του πρωινού γεύματος στα επίπεδα γλυκόζης