Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν ντόμινο ανακλήσεων – Ευρωπαϊκός συναγερμός – Το «συγνώμη» της εταιρείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένα πατατάκια προκαλούν ντόμινο ανακλήσεων - Ευρωπαϊκός συναγερμός - Το «συγνώμη» της εταιρείας
spot_img

Μολυσμένα πατατάκια έχουν ανακληθεί μέχρι στιγμής σε 4 ευρωπαϊκές χώρες

«Η εταιρεία μας λυπάται βαθύτατα για το περιστατικό και ζητά συγγνώμη από τους πελάτες της για την όποια ταλαιπωρία». Με αυτή τη φράση ολοκληρώνει την ανακοίνωση ανάκλησης, η εταιρεία παραγωγής chips που ανακλήθηκαν (μέχρι στιγμής) σε 4 χώρες. Τα πατατάκια ανακλήθηκαν χθες 21 Μαρτίου σε Γερμανία, Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία ενώ αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις ανάκλησης, καθώς η Γερμανική βιομηχανία βιολογικών τροφίμων, συνεργάζεται με πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ. «Ελέγξτε εάν έχετε το προϊόν στη λίστα και σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως!» αναφέρουν τα σουπερμάρκετ που ανακαλούν το δημοφιλές σνακ.

- Advertisement -

Πρόκειται για τα πατατάκια με θαλασσινό αλάτι Alnatura, σε σακούλα των 125g και με ημερομηνία ανάλωσης “καλύτερα πριν από τις 11 Οκτωβρίου 2025“. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως τα πατατάκια περιέχουν μέσα… ξύλα! Μεταλλικά ξένα σώματα, σπασμένα γυαλιά ή θραύσματα, θραύσματα από ξύλο και πλαστικό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Alnatura Produktions- und Handels GmbH είναι μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων και παραγωγός βιολογικών τροφίμων με έδρα το Darmstadt της Έσσης στη Γερμανία. «Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό 178/2002 που καθορίζει τις γενικές αρχές και απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων» αναφέρουν οι αρχές της Κροατίας

Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Να θυμίσουμε την καταγγελία αναγνώστριας στο Cibum, η οποία βρήκε κομμάτι ξύλου μέσα σε πολύ δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας, την ανάκληση ζελεδάκια της Haribo επειδή είχαν μολυνθεί με κομμάτια ξύλου και το σιροπιαστό γλυκό που ανακλήθηκε από τα ράφια 5 ευρωπαϊκών χωρών επειδή περιείχε αιχμηρά κομμάτια ξύλου.

Τα μολυσμένα με κομμάτια ξύλου που ανακλήθηκαν σε 4 ευρωπαϊκές χώρες

«Η ασφάλεια των πελατών μας, ιδιαίτερα των παιδιών, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ευθύνη μας και να ενημερώνουμε τους πελάτες για πιθανούς κινδύνους, ειδοποιήσεις ασφαλείας, προειδοποιήσεις προϊόντων και ανακλήσεις προϊόντων» λέει στον ιστόπο της η αλυσίδα Muller.

Πώς μολύνονται τα τρόφιμα με κομμάτια ξύλου

Η χρήση του ξύλου στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας έχουν κυριαρχήσει λόγω της ποικιλίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με το ξύλο. Το ξύλο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη μεταφορά πρώτων υλών στο εργοστάσιο. Το ξύλο μπορεί να θρυμματιστεί από παλέτες, κουτιά και άλλα δοχεία και είναι ένας κοινός ένοχος που μολύνει τα προϊόντα διατροφής κατά την παραγωγή ή την επεξεργασία. Αλλά η μόλυνση του ξύλου μπορεί επίσης να συμβεί στο αγρόκτημα. Τα μικρά κομμάτια ξύλου μπορούν εύκολα να συλλεχθούν μαζί με τις καλλιέργειες κατά τη συγκομιδή.

Το πλύσιμο και η αφαίρεση χώματος, πέτρες και ξένων σωμάτων όπως μέταλλο, ξύλο ή πλαστικό από πατάτες αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο, δεν είναι μόνο το πλύσιμο αλλά και η οπτική διαλογή και έλεγχος που αποτρέπει τη μόλυνση του προϊόντος από ακαθαρσίες. Είναι επίσης σημαντικό για κάθε εξοπλισμό βιομηχανίας chips να μπορεί να διαχωρίσει τις πατάτες, από πέτρες, ξύλα και άλλα ξένα σώματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα