Η ανακοίνωση του FDA για την επιδημία σαλμονέλας από φυστικοβούτυρο προέλευσης Τουρκίας
Kρέμα φιστικιού Emek που παρασκευάζεται από την Emek Dogal Saglik Urunleri Iklim Gida Insaat San Tic Ltd Sti στην Τουρκία και εισάγεται σε χονδρεμπόρους, εστιατόρια και σημεία εστίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέθηκε με ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από Salmonella Oranienburg. Η Salmonella Oranienburg είναι ένας ορότυπος του βακτηρίου Salmonella enterica, που μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες. Μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, και αν και δεν είναι τόσο συχνή σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης έχει συνδεθεί με αρκετές επιδημίες. Από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας είχαν αρρωστήσει πάνω από 1.000 καταναλωτές από μολυσμένα κρεμμύδια το 2022. Το περιστατικό υπενθυμίζει τις δεκάδες χιλιάδες τροφικές δηλητηριάσεις και τους 9 θανάτους από φυστικοβούτυρο στις ΗΠΑ που οδήγησε στην φυλακή τους ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος πυρκαγιάς από γνωστό μπλέντερ – Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού RAPEX
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια
Ο FDA ειδοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Μινεσότα σχετικά με τροφικές δηλητηριάσεις από Salmonella Oranienburg και δύο θετικά δείγματα σαλμονέλας ίδιου ορότυπου στο προϊόν κρέμας φιστικιού της Emek. Από τις 13 Ιουνίου 2025, έχουν αναφερθεί συνολικά τέσσερις τροφικές δηλητηριάσεις εκ των οποίων ο ένας χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Από τις τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, και οι τέσσερις ανέφεραν ότι έφαγαν κρέμα φιστικιού. Τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις ανέφεραν ότι έφαγαν κρέμα φιστικιού στο ίδιο εστιατόριο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό ψωμί: Πώς μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα δεδομένα για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος φέρνει επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ
Αυτό το προϊόν είναι ανθεκτικό στο ράφι και πωλείται διαδικτυακά για χονδρεμπόρους, εστιατόρια και χώρους εστίασης συσκευασμένο σε δοχείο 5 κιλών. Η έρευνα του FDA βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί και άλλες παρτίδες ή προϊόντα αυτής της εταιρείας. Οι Αρχές συνιστούν σε λιανοπωλητές, εστιατόρια και διανομείς που αγόρασαν την κρέμα φιστικιού μάρκας Emek με ημερομηνία λήξης 19 Οκτωβρίου 2026 (TETT: 19/10/26 (ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ)) και κωδικό παραγωγής PNO: 241019 να μην σερβίρουν, πωλούν ή να διανέμουν αυτό το προϊόν και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και την απολύμανση τυχόν επιφανειών και δοχείων που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το προϊόν, για να μειώσουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά και καθημερινά τρόφιμα που επιδεινώνουν την τριχόπτωση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η 25χρονη που κινδυνεύει από την αναπνοή των ανθρώπων γύρω της!
Πολλοί καταναλωτές μπορεί να αναρωτιούνται τι προκαλεί τη σαλμονέλα στο φυστικοβούτυρο, καθώς οι περισσότεροι τη συνδέουν με πουλερικά, ωμά αυγά και ωμό αλεύρι. Το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο που διατηρείται στο ράφι, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί ψύξη ή μαγείρεμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, περίπου 5%. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά του φυστικοβούτυρου μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια της σαλμονέλας να επιβιώσουν. Επιπλέον αν και είναι μια τροφή χαμηλής υγρασίας η οποία είναι ένα “κακό” για τα παθογόνα περιβάλλον, μπορούν όμως να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει με τη σαλμονέλα στο φυστικοβούτυρο. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, ειδικά εάν η μόλυνση συμβεί σε ένα βασικό σημείο ασφαλείας στη διαδικασία παρασκευής, όπως το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν η μόλυνση συμβεί από κακές πρακτικές υγιεινής μετά το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, τα περισσότερα παθογόνα θα πεθάνουν, αλλά ορισμένα μπορεί να επιβιώσουν για πολλές εβδομάδες.
Μόλυνση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής
Σε ορισμένες εγκαταστάσεις, αφού τα φιστίκια ψηθούν και αποφλοιωθούν, μπορεί να παραμείνουν σε μεγάλους σωρούς ή σε μεγάλα δοχεία. Η έκθεση σε νερό της βροχής, υγρασία και περιττώματα από πουλιά ή τρωκτικά είναι όλες πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα. Επιπλέον, ο εξοπλισμός μπορεί να μολυνθεί εάν οι μεταποιητές δεν τηρούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα υγιεινής. Η ανθεκτικότητα, ή η ικανότητα διατήρησης της αντοχής στη θερμότητα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το στέλεχος της σαλμονέλας, οι συνθήκες ανάπτυξης και αποθήκευσης των φιστικιών και του βουτύρου ξηρών καρπών, το επίπεδο μόλυνσης, η υγιεινή του εξοπλισμού παραγωγής και τα πρωτόκολλα αναλύσεων. Εάν τα φιστίκια έρθουν σε επαφή με ένα παθογόνο μετά το ψήσιμο, η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει, συχνά για πολλούς μήνες. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα βακτήρια σαλμονέλας επιβιώνουν έως και 24 εβδομάδες.
Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια Salmonella συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν αλλοιωμένη γεύση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει από λοίμωξη από Salmonella, όμως τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακούς πόνους και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, παθήσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωστήσουν ή να εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τη μόλυνση σε άλλους.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.