Επιδράσεις της κατανάλωσης χοιρινής πρωτεΐνης πριν και μετά την την άσκηση σε δείκτες καταβολισμού, φλεγμονής και ανάρρωσης
Όσοι αθλούνται τακτικά και πρέπει να καταναλώνουν αρκετή ποιοτική πρωτεΐνη στη διατροφή τους για να διατηρήσουν την ισορροπία των πρωτεϊνών και να προωθήσουν την αποκατάσταση. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν λιγότερα απαραίτητα αμινοξέα (EAAs), ενώ το χοιρινό φιλέτο περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση EAAs και κρεατίνης από τις περισσότερες άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Στόχος μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients ήταν να προσδιοριστεί εάν η κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση γευμάτων (MREs) στρατιωτικού τύπου, φυτικής ή χοιρινής προέλευσης, επηρεάζει την αποκατάσταση και την επακόλουθη απόδοση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν νέα συσκευασία που αυξάνει τη διάρκεια του λευκού ψωμιού έως και 60 ημέρες!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια
Είκοσι τρία μέλη του Πανεπιστημιακού Σώματος Δοκίμων συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο και διασταυρούμενη μελέτη. Τα γεύματα παρασκευάστηκαν από έναν διαιτολόγο, έναν επιστήμονα τροφίμων και έναν σεφ ώστε να έχουν παρόμοια γεύση, εμφάνιση, υφή και περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες απείχαν από έντονη άσκηση για 48 ώρες πριν παρουσιαστούν στο εργαστήριο σε κατάσταση νηστείας με δείγμα ούρων 24 ωρών. Στη συνέχεια έδιναν δείγμα αίματος, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια και τεστ γνωστικής λειτουργίας και κατανάλωναν ένα γεύμα πριν από την άσκηση. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν τρία έτοιμα γεύματα ημερησίως, ενώ επέστρεφαν στο εργαστήριο νηστικοί στις 06:00 με δείγματα ούρων 24 ωρών μετά από 24, 48 και 72 ώρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι επιδράσεις της κατανάλωσης κρασιού στη χοληστερόλη – Σημαντικά τα ευρήματα μελέτης για όσους έχουν υψηλή LDL
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος πυρκαγιάς από γνωστό μπλέντερ – Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού RAPEX
Αποτελέσματα: Όσοι κατανάλωναν τη δίαιτα με βάση το χοιρινό κρέας παρουσίασαν λιγότερο μυϊκό πόνο, απέκκριση ουρίας στα ούρα, κορτιζόλη, φλεγμονή και βαθμολογίες κατάθλιψης, ενώ παρουσίασαν υψηλότερη αναλογία τεστοστερόνης/κορτιζόλης και ικανοποίηση της όρεξης. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις πιο ευνοϊκών αλλαγών στα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια. Μόνο τα λιπιδαιμικά προφίλ του αίματος άλλαξαν ευνοϊκότερα όταν ακολουθήθηκε μια φυτική δίαιτα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο προέλευσης Τουρκίας προκάλεσε συναγερμό τροφικών δηλητηριάσεων – Ενημέρωση από τον FDA
Συμπεράσματα: Σε σύγκριση με την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, η κατανάλωση γευμάτων με βάση το χοιρινό κρέας μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά την αντίληψη του μυϊκού πόνου, να μειώσει τους δείκτες ουρικής αποικοδόμησης πρωτεϊνών, να μετριάσει τους δείκτες φλεγμονής και στρες, να προωθήσει μια πιο ευνοϊκή αναβολική κατάσταση (δηλαδή, αναλογία κορτιζόλης/τεστοστερόνης) και να βελτιώσει την αντίληψη για ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, οι γνωστικές επιδράσεις ήταν ανάμεικτες.
Αν και η απόδοση μετά από 3 ημέρες ανάρρωσης δεν επηρεάστηκε, αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι τα άτομα που ακολουθούν μια φυτική διατροφή μπορεί να μην ανακάμψουν τόσο καλά από έντονες στρατιωτικές δραστηριότητες όσο εκείνα που καταναλώνουν πηγές πρωτεΐνης με βάση το χοιρινό που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε EAA και κρεατίνη. Και αυτό συμβαίνει ακόμα και με την κατανάλωση συνιστώμενων ποσοτήτων συνολικής πρωτεΐνης ημερησίως για ενεργά άτομα (δηλαδή, 1,7 g/kg/ημέρα). Δεδομένων των αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν, είναι πιθανό η μακροχρόνια προσήλωση σε φυτικές πρωτεϊνικές δίαιτες να μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απόδοσης, της κόπωσης ή/και στην ανάγκη για μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης από έντονη δραστηριότητα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί πώς οι διαφορετικές ποσότητες και τύποι πρωτεΐνης στις MREs επηρεάζουν την ικανότητα άσκησης και την αποκατάσταση με την πάροδο του χρόνου.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/12/1995