Επιστημονική ανασκόπηση μελετών, για τις επιδράσεις της κατανάλωσης κρασιού στο λιπιδαιμικό προφίλ, διακρίνοντας μεταξύ τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης, LDL, HDL και ινωδογόνου
Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, διπλασιάζοντας τη θνησιμότητα από άλλες ασθένειες παγκοσμίως. Το λιπιδαιμικό προφίλ είναι ο κύριος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο και ιδιαίτερα με εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτή η συσχέτιση επηρεάζει ακόμη και ομάδες με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως ο νεαρός πληθυσμός. Η ολική χοληστερόλη ορού και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) σχετίζονται με την ισχαιμική καρδιοπάθεια, με την LDL να είναι ο πιο χρήσιμος δείκτης ορού για την πρόβλεψη του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα τριγλυκερίδια σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και αθηροθρόμβωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό ψωμί: Πώς μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών
Σε σύγκριση με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι συσχετίσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων με τα λιπιδαιμικά προφίλ έχουν σπάνια μελετηθεί και αυτές οι τιμές τείνουν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Αν και τα οφέλη των φαρμάκων είναι μεγαλύτερα από τις αρνητικές τους επιπτώσεις, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν και άλλοι τύποι παρεμβάσεων, όπως τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της διατροφής, για την πρόληψη της δυσλιπιδαιμίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα δεδομένα για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος φέρνει επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ
Η κατανάλωση κρασιού, μαζί με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα και η μεσογειακή διατροφή, τροποποιούν επίσης το λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών που λαμβάνουν στατίνες. Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει τα επίπεδα HDL και LDL σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία. Τα οφέλη του κρασιού στο λιπιδαιμικό προφίλ οφείλονται σε διάφορους μηχανισμούς που παράγονται από τις πολυφαινόλες.
Σκοπός μελέτης στο The Journal of nutrition, health and aging, ήταν η ανάλυση των επιδράσεων της κατανάλωσης κρασιού στο λιπιδαιμικό προφίλ, διακρίνοντας μεταξύ τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης, LDL, HDL και ινωδογόνου. Τριάντα τρεις μελέτες συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση και 29 συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια
Όπως διαπιστώθηκε η κατανάλωση κρασιού έχει επίδραση στη μείωση της LDL και δεν έχει καμία επίδραση στην ολική χοληστερόλη, την HDL, τα τριγλυκερίδια ή το ινωδογόνο, παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί μια προστατευτική τάση, δηλαδή μια βελτίωση στις τιμές αυτών των παραμέτρων για τους καταναλωτές κρασιού. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στην LDL χοληστερόλη, παρουσιάζοντας μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση. Αυτό υποδηλώνει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL, η οποία θεωρείται κακή χοληστερόλη, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το λευκό κρασί δεν προκάλεσε στατιστικά σημαντικές αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ. Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών, το λευκό κρασί φάνηκε να έχει αμελητέα επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος πυρκαγιάς από γνωστό μπλέντερ – Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού RAPEX
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο προέλευσης Τουρκίας προκάλεσε συναγερμό τροφικών δηλητηριάσεων – Ενημέρωση από τον FDA
Σύμφωνα με τη μελέτη τα οφέλη του κρασιού οφείλονται στα αντιοξειδωτικά του συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες. Οι πιο σημαντικές πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κρασί είναι οι ανθοκυανίνες και οι κατεχίνες της οικογένειας των φλαβονοειδών και η ρεσβερατρόλη και οι τανίνες της οικογένειας των μη φλαβονοειδών. Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί δρουν μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο ήπαρ και κατά συνέπεια μειώνοντας τη συγκέντρωσή της στο πλάσμα. Οι πολυφαινόλες μειώνουν επίσης τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα επίπεδα LDL αυξάνοντας τη δραστηριότητα της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης. Όλα τα οφέλη που παράγονται από τις διάφορες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κρασί θα μπορούσαν να εξηγήσουν το περίφημο γαλλικό παράδοξο, όπου υπάρχει χαμηλή θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια παρά την υψηλή κατανάλωση λιπαρών, η οποία αποδίδεται στην κατανάλωση κρασιού σε αυτόν τον τομέα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά και καθημερινά τρόφιμα που επιδεινώνουν την τριχόπτωση
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να εξεταστεί η συμπερίληψη της ελαφριάς κατανάλωσης κρασιού στη διατροφή, αλλά δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις λόγω των κινδύνων για την υγεία από την λάθος κατανάλωση και των επιπτώσεων σε ευάλωτα άτομα, όπως οι πολυφαρμακευτικές, οι παθολογικές ή οι έγκυες γυναίκες. Επομένως, παρά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κρασιού στην LDL χοληστερόλη, μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση, για τη βελτίωση αυτών των παραμέτρων.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1279770725000636