cibum team
Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας, δημοσιοποίησαν στοιχεία σχετικά με τις αναφορές εστιών τροφιμογενών ασθενειών για το 2020. Συνολικά, αναφέρθηκαν 193 εστίες με 1.143 άτομα που νόσησαν, 174 νοσηλείες και 4 θανάτους.
Οι πιο κοινές αιτίες τροφιμογενών λοιμώξεων του περασμένου έτους ήταν το Campylobacter και η Salmonella.
Άλλα παθογόνα που προκάλεσαν ξεσπάσματα οφειλόμενα σε τροφιμογενείς παράγοντες, ήταν ο νοροϊός, ο Bacillus cereus, η Yersinia enterocolitica, η Shiga toxin-producing E. coli (STEC), το Clostridium perfringens, οι ιοί ηπατίτιδας Α και Ε, η Listeria monocytogenes, η ισταμίνη και η Giardia lamblia. Ο παράγοντας λοίμωξης παρέμεινε άγνωστος σε 10 εστίες που επηρέασαν συνολικά 50 άτομα.
Ο Bacillus cereus προκάλεσε τέσσερα από τα 15 καταγεγραμμένα ξεσπάσματα με υψηλά στοιχεία, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που επηρέασε συνολικά 96 άτομα. Το Campylobacter και το Clostridium perfringens ακολουθούν, με 13 και 64 νοσούντες αντίστοιχα. Δύο εστίες οφείλονταν στην ισταμίνη και τη Salmonella με 14 και 231 άρρωστους, συμπεριλαμβανομένων 52 νοσηλειών. Ένα ξέσπασμα προκλήθηκε από Listeria με 35 άρρωστους, 31 νοσηλείες και τρεις θανάτους. Πιστεύεται ότι προκλήθηκε από καπνιστά φιλέτα πέστροφας από τη Δανία.
Το Campylobacter και το νωπό γάλα ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος συνδυασμός παθογόνων και τροφίμων με τρεις εστίες. Άλλοι συνδυασμοί παθογόνων – τροφίμων που κατεγράφησαν δύο φορές, ήταν ο Bacillus cereus στο ρύζι και η ισταμίνη στον τόνο.
Μεγάλη εστία εντοπίστηκε επίσης σε αποξηραμένη καρύδα, η οποία προκάλεσε τη νόσηση σε 161 άτομα και προκλήθηκε από Salmonella Muenchen. Συνολικά, νοσηλεύτηκαν 37 άτομα. Εντοπίστηκε σε αποξηραμένα κομμάτια καρύδας που εισήχθησαν από τη Μοζαμβίκη.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ξέσπασμα, με 70 κρούσματα και 15 νοσηλείες, προκλήθηκε από Salmonella Brandenburg.. Αυτό συνδέθηκε με ένα κατάστημα κεμπάπ στη Σαξονία-Άνχαλτ.
Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε εστίες υψηλών στοιχείων, περιελάμβαναν ανεπαρκή θερμική επεξεργασία, μη συμμόρφωση με τις συνθήκες αποθήκευσης χρόνου ή θερμοκρασίας, ανεπαρκή ψύξη και διασταυρούμενη μόλυνση.
Για 178 εστίες, τα στοιχεία της συσχέτισης μεταξύ ενός τροφίμου και των ασθενειών κρίθηκαν ως ανεπαρκή. Το Campylobacter προκάλεσε 95 από αυτές τις εστίες, ενώ η Salmonella ακολουθούσε, με 41 από αυτές. Συνολικά, τουλάχιστον 690 άνθρωποι αρρώστησαν, 90 νοσηλεύτηκαν και ένας άνθρωπος πέθανε.
Τέσσερις εστίες STEC προκάλεσαν τη νόσηση σε 38 άτομα και πέντε εστίες Yersinia επηρέασαν 10 άτομα. Υπήρξαν 126 περιπτώσεις σε εννέα εστίες νοροϊού, 41 ασθενείς σε μία εστία ηπατίτιδας Α και έξι ασθενείς σε τρεις εστίες ηπατίτιδας Ε.