Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε γρανίτες προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΗ Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για απαγορευμένες ουσίες σε γρανίτες προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας
spot_img

Η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF για πιθανό κίνδυνο από γρανίτες που περιέχουν απαγορευμένα πρόσθετα.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ελέγχου στα σύνορα σε εισαγόμενα προϊόντα, οι αρχές έκαναν έλεγχο και σε φορτίο προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας με γρανίτες. Πρόκειται για τα “frozen lollies” ice pops, παγωμένα σνακ με αρωματισμένο πάγο.

Ωστόσο οι γρανίτες περιέχουν απαγορευμένα πρόσθετα. Σύμφωνα με την επισήμανση, το προϊόν «frozen lollies» περιέχει πρόσθετα τροφίμων Ε 202 (σορβικό κάλιο), Ε 444 (ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη) και Ε 445 (εστέρες γλυκερίνης), τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην κατηγορία τροφίμων «03. Βρώσιμα παγάκια» [Καν. (ΕΚ) 1333/2008].

Το φορτίο με τις γρανίτες δεσμεύτηκε από τις ελληνικές αρχές.

Το σορβικό κάλιο (E202) είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο» ή “E 202“. Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

H  Iσοβουτυρική οξική σακχαρόζη (E 444) είναι επίσης πρόσθετο τροφίμων, γαλακτωματοποιητής που χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά με γεύση εσπεριδοειδών για να διατηρεί τα έλαια γεύσης σε εναιώρηση, δίνοντάς τους μια θολή εμφάνιση.  Σύμφωνα με την EFSA το Ε444 απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 88% ενώ η χρήση του είναι εγκεκριμένη μόνο σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά.

Το Ε 445 (εστέρες γλυκερίνης) (ή κόμμι κολοφωνίου) είναι ένα ελαιοδιαλυτό πρόσθετο τροφίμων χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, ποτά, τσίχλες παγωτά και καλλυντικά για να διατηρεί τα έλαια σε εναιώρημα στο νερό. Ο εστέρας γλυκερόλης από κολοφώνιο ξύλου είναι μια εναλλακτική λύση στο βρωμιούχο φυτικό έλαιο σε αναψυκτικά με γεύση εσπεριδοειδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται μαζί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο