Οι επικίνδυνες για την υγεία κουτάλες κουζίνας, εκτός από την Ελλάδα πωλούνται και σε άλλες τρεις χώρες.
Με απόφαση του ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις 14 Αυγούστου, ανακλήθηκε από όλα τα καταστήματα ΙΚΕΑ εργαλείο κουζίνας που περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Πρόκειται για πλαστική κουτάλα πολυαμιδίου γκρι χρώματος και μήκους 33 cm με την εμπορική ονομασία «Κουτάλα FULLÄNDAD» και κωδικό προϊόντος 203.929.88. Σήμερα ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε μέσω του RASFF και τρείς χώρες στις οποίες πωλείται το συγκεκριμένο εργαλείο: Την Ελβετία, την Ιταλία και την Κίνα. Το εργαλείο είναι προέλευσης Κίνας και διανέμεται στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.
Το δείγμα που αναλύθηκε βρέθηκε μη κανονικό επειδή διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα (0.0047 με ανώτατο όριο τα 0.002 mg/kg).
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ikea ανακάλεσε επίσης τα ποτήρια Pokal επειδή το γυαλί που χρησιμοποιείται μπορεί να μην είναι αρκετά ανθεκτικό στην επαφή με καυτά υγρά και μπορεί να σπάσει. Η ανάκληση, η οποία αφορά τα ποτήρια από σκληρυμένο γυαλί σε πολλαπλά μεγέθη (27 cl., 35 cl. και 65 cl.) και χρώματα, δημοσιεύθηκε στην πύλη ταχείας ειδοποίησης Rapex και προέρχεται από την Ολλανδία, αλλά αφορά ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.
Τι είναι οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες
Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα, με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία, που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία εμπορικών προϊόντων. Ένα ευρύ φάσμα προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει PAA, όπως ρούχα, καλλυντικά και υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αρκετοί ΡΑΑ ταξινομούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως καρκινογόνες ή πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, τα PAA αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία και η παρουσία τους σε διαφορετικά προϊόντα έχει μελετηθεί, ειδικά σε υλικά που έχουν άμεση επαφή με τρόφιμα, λόγω της πιθανότητας μόλυνσης από τη μετανάστευση.
Σήμερα, πολύχρωμα μαγειρικά σκεύη όπως κουτάλες, τρυπητές κουτάλες και ξαφριστές από διαφορετικά υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως για το μαγείρεμα λόγω της αντοχής τους σε υψηλή θερμοκρασία και του χαμηλού κόστους. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες μπορούν να μεταναστεύσουν από αυτά τα προϊόντα στα τρόφιμα, συμβάλλοντας στη μόλυνση των τροφίμων.