Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η λιστέρια εξελίσσεται σε Νο 1 απειλή για τη δημόσια υγεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ λιστέρια εξελίσσεται σε Νο 1 απειλή για τη δημόσια υγεία
spot_img

Το USDA ανακοινώνει άμεσες αλλαγές στους κανόνες προστασίας από τη λιστέρια.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων που ρυθμίζει (προϊόντα κρέατος, πουλερικών και αυγών) και την εξασφάλιση ασφαλών τροφίμων.

Τα μέτρα αυτά αντικατοπτρίζουν τη συνεχή προσπάθεια του οργανισμού να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων ρυθμίσεων, αυστηρής επιβολής και προώθησης της προσέγγισής του με γνώμονα την πρόληψη για την εξάλειψη των τροφιμογενών ασθενειών.

Τους τελευταίους μήνες, η λιστέρια συνδέθηκε με κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών και ανακλήσεις μεγάλης κλίμακας έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων κρέατος και πουλερικών, γεγονός που ανάγκασε τον οργανισμό να επανεξετάσει προσεκτικά τις διαδικασίες του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου το USDA ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά της μεγάλης εταιρείας κρέατος Boar’s Head, λόγω της θανατηφόρας εστίας λιστερίωσης που προκλήθηκε από αμελείς πρακτικές παραγωγής στο εργοστάσιο της, στο Jarratt της Βιρτζίνια.

Ενώ η επανεξέταση του οργανισμού συνεχίζεται, η FSIS ανακοινώνει ορισμένες βελτιώσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Ο οργανισμός θα μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πρόσθετες δράσεις που ενδέχεται να χρειαστούν μετά από περαιτέρω επανεξέταση και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.

«Ως ρυθμιστικός οργανισμός που βασίζεται στην επιστήμη, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA εξετάζει συνεχώς τρόπους με τους οποίους μπορούμε και πρέπει να εξελίσσουμε τις διαδικασίες μας για να προστατεύσουμε το κοινό, να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στον εφοδιασμό τροφίμων της Αμερικής και να προλάβουμε τις τροφιμογενείς ασθένειες», δήλωσε ο Dr. Emilio Esteban, Υφυπουργός Ασφάλειας Τροφίμων του USDA. «Αυτά τα βήματα είναι βελτιώσεις κοινής λογικής στο έργο μας που θα ενισχύσουν το δίχτυ ασφάλειας τροφίμων, καθώς συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το έργο του οργανισμού ώστε να ευθυγραμμιστεί με την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη και πρακτική».

Οι αλλαγές ανακοίνωσε η FSIS εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: Ενίσχυση της επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισής του για τον μετριασμό των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών, με βασική εστίαση στη Listeria monocytogenes- βελτίωση της κατάρτισης και των εργαλείων για το εργατικό δυναμικό επιθεώρησης- και εξέλιξη της εποπτείας των ρυθμιζόμενων εγκαταστάσεων, με έμφαση στην αναθεώρηση των δεδομένων και στις συμφωνίες επιθεώρησης με τις πολιτείες.

Συνοπτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Από τον Ιανουάριο του 2025, η FSIS θα προσθέσει ευρύτερες δοκιμές ειδών λιστέρια σε όλα τα δείγματα έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων, περιβαλλοντικών επιφανειών και επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
  • Η FSIS θα αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Μικροβιολογικών Κριτηρίων για τα Τρόφιμα (NACMCF).
  • Η FSIS θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες και την εκπαίδευσή του για τους επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων, ώστε να εξοπλίσει καλύτερα το εργατικό δυναμικό ώστε να αναγνωρίζει και να επισημαίνει τα συστημικά προβλήματα με τυποποιημένο τρόπο.
  • Η FSIS θα διεξάγει αξιολογήσεις ασφάλειας τροφίμων (εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις ασφάλειας τροφίμων) σε εγκαταστάσεις έτοιμου προς κατανάλωση κρέατος και πουλερικών. I
  • Οι επιτόπιοι επόπτες της FSIS θα πραγματοποιούν προσωπικές επισκέψεις παρακολούθησης όταν εντοπίζονται συστημικά ζητήματα κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της ασφάλειας των τροφίμων.
  • Οι επιθεωρητές της FSIS θα επαληθεύουν σε εβδομαδιαία βάση συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη Listeria monocytogenes σε εγκαταστάσεις έτοιμες προς κατανάλωση.
  • Η FSIS θα αποσαφηνίσει τις κρατικές και ομοσπονδιακές απαιτήσεις για συνεπή εποπτεία των προγραμμάτων Talmadge-Aiken (TA) μέσω επικαιροποιημένων συμφωνιών συνεργασίας και οδηγιών.
  • Η FSIS θα αναθεωρήσει τα εναύσματα συναγερμού επανεξέτασης εγκαταστάσεων.

Πρόσφατα και η ΕΕ ευθυγράμμισε τους κανόνες της με τα διεθνή πρότυπα του Codex Alimentarius, σχετικά με το αποδεκτό επίπεδο μόλυνσης από τη Listeria monocytogenes σε ορισμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ, στη σκιά των κρουσμάτων – ρεκορ για το 2023, καθώς τα κρούσματα λιστερίωσης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στην ΕΕ πέθαναν συνολικά 335 άνθρωποι από λιστερίωση το 2023.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο