Η σαλμονέλα κυριάρχησε στα αναφερόμενα κρούσματα στην Αυστραλία το 2016 προκαλώντας πολλά μεγάλα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Συνολικά αναφέρθηκαν 177 τροφιμογενή κρούσματα που επηρέασαν 3.639 άτομα, με τουλάχιστον 348 εισαγωγές σε νοσοκομεία και τέσσερις θανάτους. Μία πηγή μόνο προκάλεσε 109 κρούσματα σαλμονέλωσης.
Η σαλμονέλα ήταν ο πιο συχνά εντοπισμένος παράγοντας σε κρούσματα, υπεύθυνη για 73 περιστατικά και περισσότερες από 2.000 ασθένειες με σχεδόν 300 νοσηλείες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Communicable Diseases Intelligence .
Οι τρεις μεγαλύτερες επιδημίες Salmonella προήλθαν από σαλάτες σε σακούλες, φύτρα φασολιών, προϊόντα αρτοποιίας και αυγά. Μάλιστα το μεγαλύτερο περιστατικό συνδέθηκε με ομελέτα και επηρέασε 143 άτομα, ενώ δηλητηριάσεις προκλήθηκαν και από κατανάλωση σε εστιατόρια επιδορπίων όπως τιραμισού, μους σοκολάτας και τηγανητό παγωτό, καθώς και σε σάλτσες και ντρέσινγκ με βάση τα αυγά όπως η μαγιονέζα, το aioli και η σάλτσα hollandaise.
Επίσης οι αρχές εντόπισαν Salmonella Hvittingfoss και άλλους οροπαραγωγούς σε πεπόνια.
Τα εστιατόρια ήταν το κορυφαίο περιβάλλον προετοιμασίας φαγητού, με 82 τροφιμογενή κρούσματα και 1.338 άρρωστους που αναφέρθηκαν ως μέρος των κρουσμάτων το 2016.
Άλλες αιτίες επιδημιών
Δεκαπέντε κρούσματα νοροϊού νόσησαν 511 άτομα ενώ 14 εστίες Ciguatoxin επηρέασαν 56 άτομα. Δέκα επιδημίες Campylobacter αφορούσαν 100 άτομα. 87 νόσησαν σε έξι επιδημίες Clostridium perfringens. Εννέα ασθενείς καταγράφηκαν σε τέσσερα συμβάντα σκομβροτοξίνης. Δύο κρούσματα Vibrio parahaemolyticus αρρώστησαν 20 άτομα και δύο Shigella έπληξαν 10 άτομα. Ένα ξέσπασμα του Staphylococcus aureus επηρέασε 24 άτομα και ένα άλλο που προκλήθηκε από τον Bacillus Cereus αρρώστησε 20 άτομα. Δεν έγινε αναφορά για E. coli.
Οκτώ ασθενείς καταγράφηκαν σε ξέσπασμα λιστερίας. Όπως δήλωσαν κατανάλωσαν αλλαντικά, τυριά και/ή σαλάτες από διάφορους πάγκους ντελικατέσεν.