Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σαλμονέλα είναι η πρώτη αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Αυστραλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ σαλμονέλα είναι η πρώτη αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Αυστραλία
spot_img

Η σαλμονέλα κυριάρχησε στα αναφερόμενα κρούσματα στην Αυστραλία το 2016 προκαλώντας πολλά μεγάλα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Συνολικά αναφέρθηκαν 177 τροφιμογενή κρούσματα που επηρέασαν 3.639 άτομα, με τουλάχιστον 348 εισαγωγές σε νοσοκομεία και τέσσερις θανάτους. Μία πηγή μόνο προκάλεσε  109 κρούσματα σαλμονέλωσης.

- Advertisement -

Η σαλμονέλα ήταν ο πιο συχνά εντοπισμένος παράγοντας σε κρούσματα, υπεύθυνη για 73 περιστατικά και περισσότερες από 2.000 ασθένειες με σχεδόν 300 νοσηλείες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Communicable Diseases Intelligence .

Οι τρεις μεγαλύτερες επιδημίες Salmonella προήλθαν από σαλάτες σε σακούλες, φύτρα φασολιών, προϊόντα αρτοποιίας  και αυγά.  Μάλιστα το μεγαλύτερο περιστατικό συνδέθηκε με ομελέτα και επηρέασε 143 άτομα, ενώ δηλητηριάσεις προκλήθηκαν και από κατανάλωση σε εστιατόρια επιδορπίων όπως τιραμισού, μους σοκολάτας και τηγανητό παγωτό, καθώς και σε σάλτσες και ντρέσινγκ με βάση τα αυγά όπως η μαγιονέζα, το aioli και η σάλτσα hollandaise.

Επίσης οι αρχές εντόπισαν Salmonella Hvittingfoss και άλλους οροπαραγωγούς σε πεπόνια.

Τα εστιατόρια ήταν το κορυφαίο περιβάλλον προετοιμασίας φαγητού, με 82 τροφιμογενή κρούσματα και 1.338 άρρωστους που αναφέρθηκαν ως μέρος των κρουσμάτων το 2016.

Άλλες αιτίες επιδημιών

Δεκαπέντε κρούσματα νοροϊού νόσησαν 511 άτομα ενώ 14 εστίες Ciguatoxin επηρέασαν 56 άτομα. Δέκα επιδημίες Campylobacter αφορούσαν 100 άτομα. 87 νόσησαν σε έξι επιδημίες Clostridium perfringens. Εννέα ασθενείς καταγράφηκαν σε τέσσερα συμβάντα σκομβροτοξίνης. Δύο κρούσματα Vibrio parahaemolyticus αρρώστησαν 20 άτομα και δύο Shigella έπληξαν 10 άτομα. Ένα ξέσπασμα του Staphylococcus aureus επηρέασε 24 άτομα και ένα άλλο που προκλήθηκε από τον Bacillus Cereus αρρώστησε 20 άτομα. Δεν έγινε αναφορά για E. coli.

Οκτώ ασθενείς καταγράφηκαν σε ξέσπασμα λιστερίας. Όπως δήλωσαν κατανάλωσαν αλλαντικά, τυριά και/ή σαλάτες από διάφορους πάγκους ντελικατέσεν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα