Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σάλτσα σόγιας που αγοράσατε έχει σόγια ή είναι «μαϊμού»; Πώς θα το καταλάβετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ σάλτσα σόγιας που αγοράσατε έχει σόγια ή είναι «μαϊμού»; Πώς θα το καταλάβετε
spot_img

Κάποιες μάρκες δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πραγματική σόγια και είναι γεμάτες με εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά

Είναι γνωστό ότι η ποιότητα και η σύνθεση των σαλτσών σόγιας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη διαδικασία παραγωγής, ωστόσο έχει καταγραφεί ότι σε ορισμένες σάλτσες που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η σάλτσα σόγια έχει από καθόλου ως ελάχιστη ποσότητα του συστικού!

- Advertisement -

Για μια influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημοφιλής για τα βίντεό της για την υγεία, πρόσφατα προκάλεσε σοκ αφού αποκάλυψε ότι πολλές εκδοχές του δημοφιλούς καρυκεύματος περιέχουν πολύ λίγο από το συστατικό. 

Κάποιες μάλιστα, είναι γεμάτες με κρυμμένα σάκχαρα, καραμέλα και συντηρητικά, καθιστώντας τη σάλτσα τελικά ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο (UPF). Οι τροφές με πρόσθετα έχουν από καιρό κατηγορηθεί για τους υποτιθέμενους κινδύνους τους, με μελέτες να τις συνδέουν με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Σε ένα viral βίντεο , η Helen, μια προπονήτρια διατροφικής υγείας, η οποία έχει 79.000 ακολούθους στο Instagram, προειδοποίησε ότι η σάλτσα σόγιας «δεν πρέπει να περιέχει  ζάχαρη, σιρόπι ή καραμέλα και πρόσθετα». Τέτοια προϊόντα ήταν απλώς «υπερτιμημένο ζαχαρόνερο», κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγετε, πρόσθεσε. 

Ο Ιρλανδός influencer, @wellnesseffect_ που διευθύνει την εταιρεία ευεξίας The Wellness Effect, επισκέφτηκε το σούπερ μάρκετ Tesco για να ανακαλύψει τι περιέχουν οι σάλτσες σόγιας στο ράφι. 

Κρατώντας ψηλά το μπουκάλι «ελαφριάς σάλτσας σόγιας» της μάρκας του σούπερ μάρκετ στην κάμερα, είπε:  «Αυτό από την Tesco  περιέχει μόνο 20 τοις εκατό εκχύλισμα σάλτσας σόγιας. Τα υπόλοιπα είναι νερό, αλάτι, τρία διαφορετικά είδη ζάχαρης και πρόσθετα ». Σύμφωνα με τη λίστα συστατικών του που δημοσιεύτηκε από το κατάστημα λιανικής στο διαδίκτυο, το προϊόν 75p περιέχει ζάχαρη, καραμελωμένο σιρόπι ζάχαρης και συντηρητικό σορβικού καλίου.  

«Η σάλτσα σόγιας Blue Dragon έχει ακόμη λιγότερο εκχύλισμα σάλτσας σόγιας στο εννέα τοις εκατό. Το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη». Ο κατάλογος των συστατικών του, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, δείχνει επίσης ότι περιέχει ζάχαρη, απλή καραμέλα και τα συντηρητικά σορβικό κάλιο και βενζοϊκό νάτριο.

«Το Amoy είναι βασικά το ίδιο. Το καλύτερο που μπόρεσα να βρω ήταν το Kikkoman που περιέχει μόνο νερό, σόγια, σιτάρι και αλάτι», πρόσθεσε. 

Η πραγματική σάλτσα σόγιας περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι ισοφλαβόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η σάλτσα σόγιας δεν πρέπει να περιέχει ζάχαρη, σιρόπι ή καραμέλα και συντηρητικά

Η σάλτσα σόγιας χρησιμοποιείται στην κινεζική μαγειρική για περίπου 1.000 χρόνια και τώρα είναι δημοφιλής σε διάφορες κουζίνες για τη βαθιά, πλούσια σε umami γεύση της. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα να μην την καταναλώνουμε υπερβολικά δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο.

Μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας περιέχει περίπου 900 mg νατρίου – περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας ποσότητας αλατιού. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα