Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιώδιο στα τρόφιμα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του στη διατροφή

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙώδιο στα τρόφιμα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του στη διατροφή
spot_img

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης εκτίμησης κινδύνου για το ιώδιο στα τρόφιμα.

Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα νέας μελέτης σχετικά με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιώδιο, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ευρέως διαθέσιμη σε τοπικά τρόφιμα.

- Advertisement -

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση 296 δειγμάτων, καλύπτοντας προϊόντα που είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως φύκια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φύκια αποτελούν την πιο πλούσια πηγή ιωδίου, με ορισμένα αποξηραμένα δείγματα να περιέχουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις. Επίσης, τα υδρόβια ζώα και τα προϊόντα τους, όπως τα σνακ από καβούρια, κατατάσσονται στις τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη ιωδίου εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες, με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να συστήνει 120 έως 150 μικρογραμμάρια ημερησίως για παιδιά και ενήλικες, και 250 μικρογραμμάρια για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Η πρόσληψη ιωδίου είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς επηρεάζει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη συνολική υγεία. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η βρογχοκήλη, ο υποθυρεοειδισμός και διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδίως στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Η πρόσφατη έρευνα για την υγεία του πληθυσμού έδειξε ότι οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα ιωδίου παρουσιάζουν ανεπάρκεια, όπως και ο γενικός πληθυσμός ηλικίας 15 έως 84 ετών.

Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, το CFS προτρέπει τους καταναλωτές να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Η κατανάλωση πιάτων που περιέχουν φύκια, όπως σούπες και ζυμαρικά, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση επαρκών επιπέδων ιωδίου στον οργανισμό. Παράλληλα, η χρήση ιωδιούχου αλατιού μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη, αρκεί να γίνεται με μέτρο, ώστε να μην ξεπερνάται η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού ημερησίως.

Το CFS υπενθυμίζει επίσης ότι τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς ή άλλες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν προχωρήσουν σε αλλαγές στη διατροφή τους, καθώς τόσο η ανεπάρκεια όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

https://www.info.gov.hk/gia/general/202503/07/P2025030700207.htm

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα