Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανική ΜΚΟ εναντίον του Ευρωπαϊκού RASFF για τα εισαγόμενα αμύγδαλα

Απαίτηση αλλαγών στα πρωτόκολλα πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙσπανική ΜΚΟ εναντίον του Ευρωπαϊκού RASFF για τα εισαγόμενα αμύγδαλα
spot_img

Η FACUA – Consumers in Action εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι περιορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε προσφέρουν επαρκή δεδομένα…

Αντιδράσεις έρχονται από την Ισπανία μετά και την κοινοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα για «σοβαρό» κίνδυνο λόγω παρουσίας αφλατοξινών άνω του επιτρεπόμενου επιπέδου σε εισαγόμενα αμύγδαλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αφλατοξίνες είναι πολύ τοξικοί μύκητες και επιβλαβείς για ανθρώπινη κατανάλωση. Η χρόνια έκθεση σε αυτές τις ουσίες έχει συσχετιστεί με την παραγωγή καρκινικών κυττάρων.

Η Ισπανική ΜΚΟ FACUA, σε ανακοίνωση της στις 12 Απριλίου 2024, εμφανίστηκε επικριτική, αναφέροντας ότι οι περιορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γεννούν υποψίες για όλα τα αμύγδαλα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν δίνονται λεπτομέρειες για την εταιρεία παραγωγής ή ακόμη και για την περιοχή της χώρας στην οποία έχουν καλλιεργηθεί.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κοινοποίηση της RASFF αναφέρεται σε «σοβαρό» κίνδυνο, καθώς στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου επιπέδου των 10 µg/kg – ppb. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δεν προσφέρει δεδομένα σχετικά με την περιοχή της χώρας, την επωνυμία με την οποία διατίθεται στην αγορά ή τη φυτεία από την οποία προέρχονται αυτά τα μολυσμένα αμύγδαλα.

Αυτή η έλλειψη πληροφοριών από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης, καθιστά αδύνατο για τους καταναλωτές να ελέγξουν εάν έχουν αγοράσει ή καταναλώσει κάποιο από τα προειδοποιημένα προϊόντα. Για το λόγο αυτό, η οργάνωση απαιτεί αλλαγές στα πρωτόκολλα πληροφοριών που εκδίδει η επιτροπή, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερο επίπεδο λεπτομερειών σχετικά με τα επικίνδυνα προϊόντα που ανιχνεύονται.

Τι είναι οι αφλατοξίνες και γιατί είναι τόσο επικίνδυνες;

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που εντοπίζεται συχνότερα σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα.

Μπορούν να εμφανιστούν σε τρόφιμα όπως τα φιστίκια, αποξηραμένα φρούτα, καλαμπόκι, ρύζι, σύκα, μπαχαρικά, ακατέργαστα φυτικά έλαια και σπόρους κακάο, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από μύκητες πριν και μετά τη συγκομιδή.

Οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε αφλατοξίνες όταν καταναλώνουν προϊόντα από μολυσμένα φυτά ή όταν καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που έτρωγαν μολυσμένα τρόφιμα. Οι αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι στη γεωργία μπορούν να εκτεθούν εισπνέοντας σκόνη που δημιουργείται κατά το χειρισμό και την επεξεργασία μολυσμένων καλλιεργειών και τροφίμων.

Όταν υπάρχει οξεία έκθεση, δηλαδή κατανάλωση υψηλών επιπέδων αφλατοξινών σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, υπνηλία, απώλεια συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο κοινά και σοβαρά στα παιδιά και ανάλογα με την ποσότητα της αφλατοξίνης που προσλαμβάνεται, μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η λήψη αυτών των ουσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως: καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά, διατροφικές ελλείψεις, μειωμένη ανοσία, αλλοιώσεις στην ηπατική λειτουργία, άμβλωση, πρόωρος τοκετός ή καρκίνο του ήπατος.

Οι αφλατοξίνες έχουν αναγνωριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως οι φυσικές ενώσεις με το μεγαλύτερο γνωστό καρκινογόνο δυναμικό για τον άνθρωπο, ακολουθούμενες από την ωχρατοξίνη Α, τη δεοξυνιβαλενόλη ή τη ζεαραλενόνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο