Οι τοπικές υγειονομικές συνέδεσαν την μόλυνση με την κατανάλωση τυριού που παράγεται σε μια malga, μια αλπική καλύβα, στο Coredo.
Προειδοποίηση εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας (Ministero della Salute), έπειτα από την περίπτωση μόλυνσης ενός νεαρού κοριτσιού με E.Coli, με την κατάστασή της να χειροτερεύει ολοένα και περσότερο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το κορίτσι ανέπτυξε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ νοσηλεύτηκε στα τέλη του Ιουλίου.
Οι τοπικές υγειονομικές αρχές έλαβαν μέτρα για να προσπαθήσουν να επαληθεύσουν την πηγή της μόλυνσης, την οποία τελικά συνέδεσαν με την κατανάλωση νωπού τυριού που παράγεται σε μια malga, μια αλπική καλύβα, στο Coredo. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τυρί πωλείται και διαδικτυακά σε γνωστό ιταλικό ιστότοπο.
Μια σχετική αναφορά του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) δείχνει ότι στο τυρί ανιχνεύθηκε τοξίνη Shiga E. coli (STEC) O26.
Οι αρχές προσπαθούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές, προτείνοντας σε όποιον αγόρασε γαλακτοκομικά προϊόντα από τον εμπλεκόμενο ιστότοπο, πριν από τις 14 Ιουλίου, να μην τα καταναλώσει.
Προειδοποιούν, επίσης, για των κίνδυνο που ενέχουν τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να για παιδιά κάτω των 5 ετών ή σε ηλικιωμένους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Food Safety News, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023, καταγράφηκαν 73 περιπτώσεις HUS από 16 περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων 70 σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, εκ των οποίων 4 άτομα αρρώστησαν μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στο εξωτερικό. Η πλειονότητα των εγχώριων μολύνσεων καταγράφηκε στην Καμπανία και στην Εμίλια-Ρομάνια.