Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και… μυαλό δεν βάζουν – Η Γαλλία ενημέρωσε την RASFF για αφλατοξίνες σε σύκα από Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι... μυαλό δεν βάζουν - Η Γαλλία ενημέρωσε την RASFF για αφλατοξίνες σε σύκα από Τουρκία
spot_img

Νέο περιστατικό ανίχνευσης αφλατοξινών σε προϊόντα από την Τουρκία.

Η Γαλλία χθες 9 Ιανουαρίου, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF, για τον εντοπισμό αυξημένου επιπέδου αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα προέλευσης Τουρκίας. Οι αφλατοξίνες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στα σύνορα και το φορτίο με τα επικίνδυνα σύκα δεσμεύτηκε από τις Γαλλικές αρχές. Η πύλη RASFF χαρακτηρίζει σοβαρό τον κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν Αφλατοξίνη Β1: 29 ± 9  μg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό 6 μg/kg και Ολικές αφλατοξίνες 40±10 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 10,0 μg/kg.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία αποξηραμένα σύκα λόγω υψηλής ανίχνευσης αφλατοξινών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, 1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες αφορούσε τουρκικά προϊόντα.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα  μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο