Η ανάκληση προϊόντος από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ E.Leclerc αυξάνει τις ανησυχίες για την παρουσία τοξικών ρυπαντών στη διατροφική αλυσίδα
Τα αρωματικά ορυκτέλαια (MOAH – Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που προέρχονται από το πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές διαδικασίες, όπως λιπαντικά, μελάνια εκτύπωσης ή συσκευασίες τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία αυτών των ουσιών σε τρόφιμα έχει καταγραφεί με αυξανόμενη συχνότητα από τις αρχές ελέγχου τροφίμων στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες και το καταναλωτικό κοινό. Η επιμόλυνση των τροφίμων με MOAH μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους. Συχνότερα, αυτές οι ουσίες μεταφέρονται μέσω των συσκευασιών τροφίμων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί ή χαρτόνι, τα οποία περιέχουν υπολείμματα ορυκτελαίων από παλαιότερες εκτυπώσεις. Επίσης, κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη μεταφορά των τροφίμων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν λιπαντικά ή άλλα υλικά που περιέχουν ορυκτά έλαια, οδηγώντας έτσι σε έμμεση μόλυνση των προϊόντων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πατατάκια Lay’s – Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται εμφιαλωμένο νερό μετά από καταγγελία καταναλωτή – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025, η εταιρεία SCAMARK, προμηθευτής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ E.Leclerc, ανακοίνωσε την ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων από κατεψυγμένες πατατοκροκέτες βάρους 1 κιλού της μάρκας POM’LISSE. Η απόφαση ελήφθη λόγω της ανίχνευσης υπολειμμάτων αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH), ουσίες που ταξινομούνται ως χημικοί ρυπαντές και μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Το προϊόν έχει κωδικό GTIN 3564700793534 και οι παρτίδες που περιλαμβάνονται στην ανάκληση είναι εκείνες που ξεκινούν με τους αριθμούς D02 25 164 και D02 25 165, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 12 Ιουνίου 2027. Το προϊόν κυκλοφόρησε στην αγορά από τις 17 Ιουνίου έως και τις 27 Ιουνίου 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκληση αφορά αποκλειστικά τα προϊόντα που φέρουν τον πρόσθετο κωδικό 03 μετά το barcode. Το προϊόν προορίζεται για συντήρηση στην κατάψυξη και διανεμήθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία αποκλειστικά μέσω της αλυσίδας E.Leclerc.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπισκότα: Ανακαλούνται σχεδόν 70.000 συσκευασίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διαλέγετε τα καλύτερα ψωμιά και κρουασάν, σύμφωνα με Γάλλο Σεφ
Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν. Συνιστάται η άμεση επιστροφή του στο κατάστημα αγοράς, όπου θα πραγματοποιείται πλήρης επιστροφή χρημάτων. Η διαδικασία ανάκλησης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι δεν πρέπει να κάνουν ΠΟΤΕ οι γυναίκες στο ντους, σύμφωνα με γυναικολόγο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέλος στο κρέας σκύλου στη Νότια Κορέα – Χιλιάδες σκύλοι προς… ευθανασία στο όνομα της διάσωσής τους!
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για την υγεία, καθώς ορισμένες από αυτές τις ενώσεις έχουν συνδεθεί με καρκινογόνες ιδιότητες σε πειραματικές μελέτες. Η μακροχρόνια έκθεση, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για το ήπαρ, το ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα. Γι’ αυτό, οργανισμοί όπως η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) συνιστούν αυστηρούς ελέγχους και την ελαχιστοποίηση της παρουσίας τέτοιων ουσιών στη διατροφική αλυσίδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνει όταν η ελιά μου βγάζει τρίχες; Πρέπει να ανησυχώ;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 65 τόνοι μορταδέλας – Το λάθος που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.