Οι κατσαρίδες και τα ποντίκια είναι οι συνήθεις λαθρεπιβάτες στα αεροπλάνα
Η υπερατλαντική πτήση από το Λονδίνο αναχώρησε νωρίς το πρωί, και η Joyce Beadling πεινούσε. Παγιδευμένη σε ένα αεροπλάνο για ώρες, είχε λίγες επιλογές. Και το μετάνιωσε!
Όπως λέει χαρακτηριστικά η 69 ετών, συνταξιούχος νοσοκόμα από το Ρότσεστερ της Μινεσότα, τα γεύματα στην πτήση της Delta Air Lines στις 22 Σεπτεμβρίου την προσγείωσαν στα επείγοντα! Η φίλη της, Catalina Lewis, 45 ετών, αρρώστησε επίσης και βρέθηκε θετική σε τρεις τύπους E. coli, σύμφωνα με Washington Post.
Οι ταξιδιώτες της Μινεσότα είναι άλλα δύο περιστατικά στα δεκάδες του τελευταίου έτους που σχετίζονται με ασθένειες από το φαγητό του αεροπλάνου και αποκαλύπτουν προβλήματα με τα πρότυπα ασφαλείας και τον ποιοτικό έλεγχο στο συγκεκριμένο τομέα.
Γεύματα – δηλητήριο στον αέρα
- Σε μια πτήση του Ιουλίου από το Ντιτρόιτ προς το Άμστερνταμ, επιβάτες της Delta έφαγαν μουχλιασμένο κοτόπουλο, και αρρώστησαν. Η Delta κατήγγειλε τη σύμβασή της με τον προμηθευτή.
- Τον Σεπτέμβριο, μια επιβάτης της Air India που πετούσε από το Δελχί στη Νέα Υόρκη έγραψε στο Twitter ότι είχε ανακαλύψει μια νεκρή κατσαρίδα στην ομελέτα της.
- Επίσης, τον ίδιο μήνα, ένα ποντίκι πετάχτηκε από το γεύμα σε μια πτήση της Scandinavian Airlines από τη Νορβηγία στην Ισπανία και έφυγε τρέχοντας. Ο πιλότος άλλαξε την πορεία του στην Κοπεγχάγη, επειδή τα τρωκτικά μπορεί να είναι καταστροφικά και να μασούν τα καλώδια.
- Τον Οκτώβριο, μια επιθεώρηση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας της Delta στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν. Η αεροπορική εταιρεία αποφάσισε να μεταβεί σε άλλη εγκατάσταση για την υπηρεσία ζεστών γευμάτων και να αναστείλει όλες τις λειτουργίες από την κουζίνα του Ντιτρόιτ μέχρι νεοτέρας. Η FDA δεν θα σχολιάσει την έρευνα επειδή είναι ανοιχτή υπόθεση.
Διαβάστε ακόμη: Μεταλλικά κομμάτια σε ψωμί του τοστ και ψωμάκια για burger – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Τέτοιες τρομακτικές αστοχίες είναι σπάνιες, αλλά οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα στα αεροπλάνα είναι πιο συχνά από αυτά που έχουν γίνει γνωστά.
«Οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών θα πρέπει να γνωρίζουν τα ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων στη βιομηχανία τροφοδοσίας εν πτήσει», λέει ο Darin Detwiler, σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, «επειδή οι συνθήκες ενθαρρύνουν εστίες ασθενειών ιδιαίτερα δύσκολες στη διαχείριση».
Οι κατσαρίδες και τα ποντίκια είναι οι συνήθεις λαθρεπιβάτες σε εγκαταστάσεις με χαλαρό έλεγχο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επιβλέπει τις επιθεωρήσεις των «μεταφορικών μέσων μεταφοράς επιβατών», όπως τα αεροπλάνα, και των εγκαταστάσεων «υποστήριξής» τους, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες εστίασης.
Ο νόμος εκσυγχρονισμού για την ασφάλεια των τροφίμων του FDA απαιτεί επιθεωρήσεις ρουτίνας τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια για οικιακές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου και μία φορά κάθε πέντε χρόνια για χώρους μη υψηλού κινδύνου. Ο οργανισμός ανέφερε ότι το επίπεδο κινδύνου βασίζεται στον τύπο του φαγητού, τη διαδικασία παραγωγής και το ιστορικό συμμόρφωσης της εγκατάστασης.
Διαβάστε ακόμη: Λιστέρια σε τυρί μπρι που πωλείται σε γνωστά σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ – Άμεση ανάκληση
Οι επιθεωρητές του FDA αναζητούν ελέγχους θερμοκρασίας, καθαριότητα και υγιεινή, τον τρόπο χειρισμού των τροφίμων και τον έλεγχο των παρασίτων.